Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Den spanska hästen – känd för sitt stora hjärta och mod

Annons - Svenska magasinet

Hästskötaren Marina Fallgren står och gnabbas med vackre skimmeln Avellino utanför hans box på La Hoppla

Hästskötaren Marina Fallgren står och gnabbas med vackre skimmeln Avellino utanför hans box på La Hoppla

Den spanska hästen – känd för sitt stora hjärta och mod

2005-05-18

Den spanska hästen, även kallad Andalusiern, är en viktig del av det spanska samhället och den spanska kulturen. Känd för sitt stora mod och hjärta. Älskad av sina ägare och ryttare. Fotograferad av oändligt många tack vare sin skönhet. Nu börjar intresset för den spanska hästen även att öka i Sverige. Svenska Magasinet har besökt en gård full av spanska hästar här på Solkusten. Häng med in i stallarna!


Version för utskrift Skicka till en vän

Av Sofia Persson

När Ricard Cruz, mannen som tränat hästarna vi sett bland annat i filmerna Braveheart, Hidalgo, och Troja nyligen intervjuades, sa han följande om den spanska hästen:
-Den spanska hästen är en häst med så mycket lojalitet och hjärta men så lite rädsla att den är att lita på i alla väder och alla sammanhang. Den sviker aldrig sin ryttare…
Och det här är faktiskt väldigt sant.

PRE-hästen
Den spanska hästen, som ibland omnämns som PRE-hästen, en förkortning av Pura Raza Espanola, är känd för sitt stora mod, sitt stora hjärta, och också för sin stora intelligens. Den används nu för tiden både som tävlingshäst, arbetshäst och avelshäst, och intresset för den spanska hästen och dess exteriör och kynne, sprider sig sakta men säkert världen över.
-Historiskt har den spanska höstens utseende varit det viktigaste men nu används den också som sporthäst, och det är mer dess egenskaper som räknas. Mestadels används hästarna inom dressyr, men de är väldigt duktiga vagnshästar också (en spanjor har bland annat vunnit VM i fyrspann, reds anm.), och en del är även goda hoppare även om det är sällsynt med riktigt bra andalusiska hopphästar i de högsta klasserna, berättar Guillermo Garcia Palma som är veterinär på det svenska stallet La Hoppla.

Anlag för dressyr
Andalusiern är mycket lättlärd och har speciellt goda anlag för dressyr, inte minst den höga skolan som utövas exempelvis i Jerez. Där tränas de spanska PRE-hingstarna i alla rörelser som ingår i den högre skolan, och håller uppvisningar året om.
Den spanska hästen är dessutom liten i maten. Jämför man ett normalstort svenskt halvblod med en lika stor andalusisk häst, äter kanske den svenska hästen 9-10 kilo hö per dag, medan den andalusiska ofta klarar sig på hälften av det. Med den informationen på hand kan man enkelt konstatera att det inte var annat än ren och skär skandal för ett antal år sedan då magra andalusiska stadshästar som drog turister på gator och torg var en dagligen förekommande företeelse. Tack och lov har hästhållningen förbättrats avsevärt sedan dess, och det är nu oftast välskötta andalusier vi ser framför turistdroskorna i städerna längs solkusten.

Växande intresse
Sverige har sen många år tillbaka importerat mycket höstar från bland annat Irland, Belgien och Danmark, men från Spanien har importen varit ganska liten, tills nyligen. Inger Hallberg på La Hoppla berättar att hon ser en god möjlighet till att svenskarna framöver kommer att använda och intressera sig mer av den spanska hästen.
- Jag själv har till exempel sålt tre hästar upp till Kalix, och man märker att den spanska hästen intresserar folk.

Riktig vän
Ordspråket säger ju att hunden är människans bästa vän, men det är frågan om man inte ska förnya den frasen och tillägga ”tillsammans med den spanska hästen”.
Ja för egenskaperna passar ju minst lika bra där.
Trogen, modig och alltid vid sin herres sida. I den spanska hästen har människan en riktig vän.
Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255