Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Alexandra och Madeleine har full fokus på drömmar och mål

Annons - Svenska magasinet

Full fokus på drömmar och mål har tjejkompisarna Alexandra Saidac och Madeleine Melcher, talanger inom sina respektive idrotter hästpolo och bordtennis

Full fokus på drömmar och mål har tjejkompisarna Alexandra Saidac och Madeleine Melcher, talanger inom sina respektive idrotter hästpolo och bordtennis

Alexandra och Madeleine har full fokus på drömmar och mål

2008-09-09

Den som passerar Guadiarofloden vid Sotogrande i San Roque kommun kan knappast undgå att lägga märke till de stora öppna gröna fälten. Det som ser ut som väldiga fotbollsplaner är hästpolons Mecka på Solkusten. Här ligger Santa Maria Polo Club


Version för utskrift Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Alexandra Saidac, 19 år, är svensk hästpolospelare på Costa del Sol. Hon är även den enda unga kvinnliga polospelaren i Skandinavien som satsar på en internationell polokarriär. Hon beskrivs som en mycket kompetent ryttare och spelare som har en professionell framtoning. Hon är en av Sveriges största talanger inom hästpolo och var med och startade Stockholm Polo Club 2004. Hon har tävlat för Santa Maria Polo Club i Sotogrande och hon har redan hunnit tävlat i Argentina där hästpolo är nationalsport.

Frispråkig
När Svenska Magasinet träffar Lidingötjejen i Sotograndes fritidshamn har hon precis återkommit till Spanien. Planeringen är i full gång inför hösten.
-Jag hoppas på spel här i Sotogrande under sommaren innan tävlingssäsongen tar slut i september. Sedan väntar några intensiva tävlingsmånader i Argentina fram till januari, säger ”Sandra”, nybakad student från i somras.
Hon är ung, talangfull, karismatisk, vältränad och ett föredöme för sporten. Hon är frispråkig och berättar om polosporten som för en lekman kanske tycks vara en överklassport.
-I betraktarens ögon kan det se ut att vara en överklassport men när man lär känna spelarna är de enkla människor. Och för dessa är hästpolo en vanlig sport. Det som gör det snobbigt är snacket bland människorna och publiken runt tävlingarna.

Inställning
Hon spelar helst med killar och tycker att många tjejer saknar den rätta inställningen till polosporten.
-Jag har gjort tre till fyra turneringar med tjejer, men det är inte min grej. Jag spelar helst med killar. Många tjejer spelar för att deras pappor vill det och för att de sedan ska kunna gifta sig rika…
-Nina Clarkin är en brittisk superstjärna och ett kvinnligt poloproffs och samtidigt ett praktexempel på vilken inställning en polospelare bör ha.
Hon spelade i Womens Cup i Barcelona 2003 och kom på delad första plats. Hon har deltagit i Scandinavian Open i Stockholm 2003, 2004 och 2005 alltid som yngsta spelare och enda kvinna i sitt lag.

Uppförande
Det blir å andra sidan en del gliringar och psykningar när Sandra som ensam tjej spela med killar. Hon säger att hon är en känslomänniska som kan bli ”kanonarg”. Parallellt gäller det att inte överreagera.
-Jag är jätteglad för att jag är intresserad av träning och har hittat en sport att utöva. I hästpolo krävs det ett gott uppförande och det är något man kan falla tillbaka på och tillämpa i hela livet.
Sandra passar inte i mallen som Stureplanprofil, det är inte det ytliga festandet som lockar. I stället är det hårt arbete, tuff träning och skyldigheten i att ta ansvar, organisera sitt liv, kunna skaka hand och tacka för en god match.
-Det är som i vuxenvärlden men på ett kul sätt, förklarar Sandra Saidac. Sport är bra för ungdomar och det gör att kroppen är i form. Livet är något att uppskatta och det skall inte ödeläggas genom droger och vilt festande.

Fokus
I stället är det full fokus på styrka och konditionsträning. Sandra praktiserar kickboxning som är ett bra komplement och som ger styrka och smidighet, viktiga egenskaper vid tuffa polomatcher.
Hon har sina två bästa hästar i Sotogrande. Det är ingen billig fritidssysselsättning. Hästarna kräver mycket skötsel, massor av träning och mängder av mat något som kostar tiotusentals kronor i månaden.
-Min familj har verkligen stöttat mig. Även om det finns prispengar i Sverige är det ingenting mot vad som behövs, säger Sandra som söker sponsorer med ljus och lykta för att kunna stå på egna ben.
Hennes farfar spelade polo och som nioåring började hon tillbringade sin lediga tid i stallet. Hon beskriver sig själv som en pojkflicka som gillar bollsporter varför det föll sig naturligt med hästpolo redan från 13 års ålder.

Pingislöfte
Sandra tittar på klockan. Nu väntar ett träningspass på stranden. Intervall står på programmet med kompisen Madeleine Melcher, 18 år, som vann junior-SM i bordtennis i fjol och som tog sig till åttondelsfinal i junior-VM på Puerto Rico. Madeleine från Segeltorp är ett av Sveriges största löften i bordtennis och spelade senaste vintern i franska ligan. I vinter är det spel i spanska ligan som väntar.
-Den spanska ligan är jättebra eftersom det är så mycket kineser som spelar här. Så från september kommer jag att spela för Valencia, säger Madeleine innan hon och Sandra drar iväg för nästa tuffa träningspass.
Madeleine och Alexandra är två tjejer vi säkert kommer att få anledning att återkomma till.


"Sandra" har spelat hästpolo från 13 års ålder

Vid Guadiarofloden, Sotogrande i San Roque kommun ligger Santa Maria Polo Club

Vid Guadiarofloden, Sotogrande i San Roque kommun ligger Santa Maria Polo ClubHästpolo är en tuff sport som kräver styrka och kondition

Hästpolo är en tuff sport som kräver styrka och kondition


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

AKTUELLA TEMPERATURER
© 2022 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255