Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nu kommer alla roséerna på en och samma gång

Annons - Svenska magasinet

Nu kommer alla roséerna på en och samma gång

Nu kommer alla roséerna på en och samma gång

2007-07-03

Om vin är som musik så är rosévin sommarlåten, ja, rent av en riktig sommarhit. Det finns massor med förutfattade meningar om rosévin. ”Går till allt, passar till inget.” ”Rosévin är som en motorseglare – varken segelbåt eller motorbåt.” Välj själv!


Version för utskrift Skicka till en vän

Av Terje Lönnroos

Jag anser däremot att de flesta rosévinerna är utmärkta drycker både till mat eller för att avnjutas på terrassen.
Den traditionella definitionen på en rosé är; torrt, friskt och fruktigt men framförallt lätt. Blunda och smaka på en sådan och du säger förmodligen att det är ett vitt vin.
Men numera finns det massor av mörkare roséer som är mer bäriga och har rödvinets tanniner vilket gör att det på det viset blir fylligare och matigare.
Sammantaget betyder detta att en modern rosé kan ha samma komplexitet och personlighet som ett bra vitt eller rött vin.

Missuppfattning
Den vanligaste missuppfattningen om rosévin är att det skulle vara en blandning av vitt och rött vin. Det är förbjudet inom EU att blanda vin på det sättet, förutom vid framställande av mousserande vin.
Inom EU måste en rosé göras av blå druvor där vinmusten ligger i kontakt med skalen (maceration) mellan 12 och 72 timmar, beroende på vilka druvor som används och vilken typ av vin man vill skapa.
I Spanien kallas denna metod för ”sangrado” vilket helt enkelt betyder att musten ”har fått blöda” från druvpressningen vilket innebär mer smaker av tanniner och efter urlakningen tas skalen bort och vinet får jäsa klart.

Roséanseende
Skälet till att rosévinerna har haft ett sämre anseende kommer från att de enkla rosévinerna är billiga att producera och till för några år sedan producerades dessa viner nästan enbart för att förbättra kassaflödet.
Och svenska Systembolaget valde nästan slumpmässigt de billigaste till sitt sortiment. Vi som kunder/konsumenter köper helst inte det billigaste vinet, utan lite, lite mer får det gärna kosta, utan att för den skull bli dyrt.
Idag produceras det massor med kvalitetsroséer där vinmakaren lägger ner all sin kunskap och energi för att leverera en bra produkt där kulören är minutiöst komponerad med hjälp av naturens färgämnen.
I Spanien så delar man in rosévin i två kategorier. Man talar om rosado vilket är den lättare friskare varianten. Den andra kraftigare, fylligare typen heter claret.
Det finns eleganta roséviner och dess smakspektra skiljer sig minst lika mycket som mellan olika röda eller vita viner. Däremot försvinner alla smaker som är förknippade med lagring och som exempelvis vanilj, tobak och choklad som man ofta känner från ekfatet.

So, Think Pink!
Rosévin är en hemlighet som numera faktiskt uppskattas av vinkännare världen över och som roséfanatiker är du också i gott sällskap med en växande skara av beundrare.
En vinkännare som tidigt lärde sig uppskatta den spanska rosadon var Ernest Hemingway, han drack det ofta under sina vistelser i Spanien.
Ni som brukar läsa mina krönikor här i Svenska Magasinet har kanske noterat att jag sällan har specifika vintips. Min tanke med krönikorna är att motivera er att med hjälp av era egna smakreferenser söka er vidare bland vinhyllorna.
Men, nu i sommarnumret av Svenska Magasinet kommer undantaget som bekräftar regeln. Här intill kommer några av mina rosévintips.

Lätta, torra, friska och fruktiga
Gemensamt för nästan all spanska roséviner är att de är lätta, torra, friska och fruktiga. Färgen kan variera från ljust laxrosa till lite mörkare ”jordgubbsrosa”. Vinerna skall vara bäriga med inslag av röda sådana som t.ex. hallon, jordgubbar och körsbär. Här presenterar jag några sprida spanska skurar där det ovanstående mer eller mindre ingår.

2006 Castillo de Liria Bobal Rosé, D.O. Valencia. € 1.30
Detta fabrikstillverkade bulkvin gjort på Valencias ”egna” druva Bobal. Bobal gör sej normalt sett mycket bra som pink. Men i detta fall är det bara priset som tala till dess fördel.

Cresta Rosa, Vino de Mesa. € 3.14
Från Katalonien kommer detta lätt mousserande vin. Förutom bubblorna i glaset så doftar det Tutti Frutti (kommer ni ihåg den asken?) och röda äpplen. Välgjord.
Köp med er till stranden och smutta på under parasollet. Kan bara bli trevligt.

2006 Homenaje Rosado, D.O. Navarra. € 3.30
Navarra är känt för att producera välgjord och goda rosados – detta är ett av bevisen. Lite pepprigt kryddig, lite åt krusbär finns det där också. Ha alltid en liggandes i kylen, man vet aldrig när detta mångfacetterade vin kommer till användning, för det finns väl alltid en anledning.

2006 DeCasta Rosado, D.O. Catalunya. € 3,79
Från familjen Torres, då vet man att lägstanivån är hög. Men, nej man får betala mer för varumärket än för vinet. Låt det stå kvar på butikshyllan. Högre krav ställer i alla fall jag på Torres.

Infantil Francisco Domingo Rosado, Vino de Mesa. € 4.40
Det här kan vara ett intressant vin från Andalusien gjort på Garnachadruvan och ekologiskt odlat. Den flaskan som jag provade hade nog några år på nacken och det fanns en begynnande oxidation. Men vinet lovar gott och just det fakta att vinet är ekologiskt är ett plus i min värld. Trots priset. Köp en och prova själv.

2006 Marqués de Cáceres Rosado, D.O. Rioja. € 4. 65
Vad säger man om en Rioja på Tempranillo i äktenskap med Garnacha. Mjukhet med tuffhet. Ett komplext vin till en pasta med skaldjur att dela i kvällsvärmen när sällskapet är rätt.
Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

AKTUELLA TEMPERATURER
© 2022 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255