Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Den ryktbare junkern Don Quijote av La Mancha

Annons - Svenska magasinet

Cervantesmonumentet i Madrid

Cervantesmonumentet i Madrid

Den ryktbare junkern Don Quijote av La Mancha

2007-07-03

Picareskroman är en roman som skildrar brokiga äventyr och händelser som följer slag i slag utan något logiskt samband. Don Quijote är världslitteraturens mest berömda picareskroman


Version för utskrift Skicka till en vän

Av Britt-Marie Ekmam

”I en by i La Mancha,vars namn jag inte gitter dra mig till minnes, levde för inte länge sedan en av de slags adelsjunkrar som äger en lans i ett gediget ställ, ett ök och en vinthund.”

Riddarromaner
Så börjar romanen om den 50-årige långe Alonso Quijano, som förläst sig på riddarromaner och ger sig ut i världen för att söka äventyr. Han kallar sig själv Don Quijote av la Mancha och sin magra häst Rocinante. Han behöver en hjärtats dam i vars namn han ska utföra sina bedrifter. Det blir grannflickan Aldonza Lorenzo som han döper om till Dulcinea av Toloso.
Flickan själv har ingen aning om detta. Don Quijote måste också ha en vapendragare, och denna roll får den kortväxte Sancho Panza, en fattig bonde i grannskapet ”tämligen klent utrustad till förståndet.” Så drar detta omaka par ut på äventyr.

Fantasivärld
Don Quijote lider av överskott på mening, allt blir betydelsebärande i hans fantasivärld. Därför angriper han dödsföraktande väderkvarnar, fårhjordar och forkarlar.
Han ”slaktar” värdshusvärdens vinsäckar tills golvet är täckt av ”blod”, han hittar en förtrollad båt och är nära att krossas i en kvarnränna. Sancho Panza betraktar nyfiket, förskräckt, bekymrat och medlidsamt äventyren. Don Quijote blir en symbol för idealistens kamp och Sancho Panza sinnebild för realisten.

Två delar
Romanen är skriven i två delar och i andra delen bjuds paret in i förnäma familjer som ett slags driftkucku. En person klär ut sig till riddare och besegrar Don Quijote till slut och får denne att lova upphöra med sina riddaräventyr.
Don Quijote återvänder hem sjuk och desillusionerad och lägger sig att dö. På dödsbädden blir han befriad från sina griller och dör som Alonzo Quijano den Gode.
Cervantes pekar här på att det kan vara farligt att ta ifrån en människa de illusioner som ger tillvaron mening.
Cervantes ville skriva en rolig bok, tillgänglig för alla människor. Grundtemat i romanen är konflikt mellan ideal och verklighet skildrat i dråpliga situationer. Cervantes har skapat en ramberättelse runt olika episoder, exempelvis den i kapitel åtta då Quijote slåss mot, som han tror, jättar men i verkligheten väderkvarnar.

900 sidor
De båda delarna av Don Quijote är på 900 sidor. Den första delen kom ut 1605 och den andra 1615. Romanen översattes till svenska första gången 1888 – 1892.  År 2001 kom en ny utgåva översatt av Jens Nordenhök med illustrationer av Gustave Doré.
Den spanska titeln lyder: El Ingenioso Hidalgo Don Quijote de la Mancha.
Romanen räknas som ett av de stora klassiska mästerverken och som den första moderna romanen.

Skrift, konst och musik
Romanen om Don Quijote har påverkat andra författare. Charles Dickens i “Pickwickklubben”, Gustave Flaubert i “Madame Bouvary”, Graham Greene i “Monsigneur Don Quijote”.
Till och med i en Astrerixberättelse finns han med. Inom musikens värld har Telemann, Mendelsson, de Falla, Ravel, Richard Strauss, med flera inspirerats av Don Quijote, och Dave Wesserman har skapat en musikal av äventyren. Också konstnärer som Gustave Doré, Picasso, Dalí, har porträtterat romanens huvudpersoner. Flera gånger har man filmatiserat äventyren, bland annat har Sofia Loren spelat Dulcinea.
År 2005 var det 400-årsjubileum för Don Quijote. Man präglade då ett mynt på
2 € med bild på riddaren. President Hugo Chavez i Venezuela skänkte en miljon fria kopior av boken i sitt program för att stimulera läslusten. Don Quijote är översatt till mer än 60 språk.

Miguel de Cervantes Saavedra
Författaren Cervantes liv var också fullt av äventyr. Han föddes 1547 i Alcala de Henares utanför Madrid. Hans far var en slags läkare för enklare åkommor och han kallade sig adelsman. Modern hade judiskt påbrå.
Familjen flyttade från stad till stad och man vet föga om sonens barndom. 1568 gjorde Cervantes sin litterära debut med fyra dikter i en samlingsvolym. 1570 skrevs han in som soldat i spanska armén, stationerad i Neapel, som då tillhörde Spanien.
Ett år senare gick han ombord på skeppet Marquesa som tillhörde ”Heliga Ligans” flotta understödd av påven och Malteserriddarna. Vid Lepanto utanför Korint besegrade man den ottomanska flottan. Trots feber deltog Cervantes i striden, och han sårades så svårt att hans vänstra hand blev obrukbar för resten av livet. Efter sex månaders sjukhusvistelse deltog han i flera slag. På väg mot Barcelona 1575  angreps skeppet av algeriska sjörövare. Cervantes tillsammans med alla överlevande fördes till Alger som fångar. Efter fem år hade hans familj samlat ihop så mycket pengar att de kunde lösa ut honom, och han återvände hem till år av fattigdom.

Skatteindrivare
Fängelsevistelsen gav honom stoff till ett par dramer och en episod i Don Quijote.
1584 gifte han sig med den betydligt yngre Catalina de Salazar. Året efter publicerades hans roman Galatea. Cervantes hade arbete som spannmålsuppköpare åt flottan och skatteindrivare. Han gick i konkurs och fängslades ett par gånger på grund av oreda i räkenskaperna.
Mellan 1587 och1593 arbetade Cervantes som kungens kommissarie i Álora, där man satt upp en minnestavla av den händelsen.  1607 bosatte sig paret i Madrid efter några år i Sevilla. Då hade Don Quijote gjort succé och Cervantes kunde fortsätta som författare.

Avled 1616
Innan andra delen av Don Quijote kom ut 1615 hann Cervantes publicera tre nya romaner. Dessa hade inte någon större framgång och familjens ekonomi var skral trots stipendier. Någon tryckte illegalt första delen av Don Quijote utan att Cervantes fick något arvode, och en spökskrivare skrev del två av romanen innan den riktiga kom ut 1615. Miguel Cervantes dog 23 april 1616.
Medeltidens berättande dikter ansågs länge vara finare litteratur än romanen, som blev vanlig först under 15- och 1600-talen. Don Quijote blev den första moderna romanen och den befäste också det moderna spanska språket. Trots de burleska äventyren och den skämtsamma tonen är berättelsen samhällskritisk. Kyrkan och myndigheterna med sina krav på lydnad hämmade människornas frihetslängtan.


Porträtt av Miguel de Cervantes Don Quijote och Sancho Panza av Gustave Doré Jubileumsmynt 2 euro

Porträtt av Miguel de Cervantes Don Quijote och Sancho Panza av Gustave Doré Jubileumsmynt 2 euroTitelbladet till första upplagan av Don Quijote

Titelbladet till första upplagan av Don Quijote


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

AKTUELLA TEMPERATURER
© 2022 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255