Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Passtvång trots ett passfritt Schengen: Flygbolag ändrar passregel efter Svenska Magasinets granskning

Annons - Svenska magasinet

Passtvång trots ett passfritt Schengen: Flygbolag ändrar passregel efter Svenska Magasinets granskning

Passtvång trots ett passfritt Schengen: Flygbolag ändrar passregel efter Svenska Magasinets granskning

2007-05-09

På uppdrag av regeringen införde svensk polis ett nationellt id-kort den 1 oktober 2005. Med det nationella id-kortet skulle man kunna resa till Schengenlandet Spanien utan att medföra pass. Men det blev inte så enkelt skulle det visa sig


Version för utskrift Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Har du inget pass så kommer du inte med flyget. Det var vad den unga kvinnan fick veta när hon skulle checka in på Arlanda. Hon missade inte bara flyget, utan även en hel veckas undervisning vid Svenska skolan i Fuengirola eftersom det dröjde innan hon hittade ny biljett.

Problem
På Sterlings hemsida uppgavs: ”Till incheckningen ska du ta med dig giltigt pass, bokningsnummer samt ev. visum. Kom ihåg att namnet i passet ska stämma överens med namnet på biljetten, annars krävs en namnändring till en avgift av SEK 374 i varje riktning”.
Enligt Staffan Tilling vid Rikspolisstyrelsen och den som har det övergripande ansvaret för passfrågor kan inte flygbolag kräva pass vid resor inom Schengen.
-Detta är ett jättestort problem för polisen. Vissa flygbolag lägger näsan i blöt i saker som de inte har ett dugg med att göra. Luftfartsstyrelsen i Sverige kommer inom kort att ha ett möte med flygbolagen i frågan.

Identitetshandling
Från den 1 maj 2006 ska alla resenärer med incheckat bagage kunna uppvisa giltiga identitetshandlingar. EU:s förordningskrav lägger ett ansvar på medlemsstaterna att med lämpliga åtgärder säkerställa att samma passagerare som har checkat in bagage för transport också medföljer på flygningen.
När det gäller andra flygbolag har det räckt med att Svenska Magasinets utsända har visa upp ett id-kort, körkort eller residencia. Så har det varit hos både SAS/Spanair och Malmö Aviation samt Skyways vid resor inom EU.
Enligt svensk polis hemsida, polisen.se, kan inte flygbolag kräva dig på pass om du ska resa till ett land där man inte behöver pass.
”Flygbolag och rederier kräver att du kan legitimera dig vid incheckning och visa upp pass/visering då det krävs för resan till destinationsorten. Flygbolagen kan inte kräva att du visar upp ett pass om du ska resa till ett land till vilket man inte behöver ha pass. För dessa resor ska det räcka att du visar en godkänd id-handling. Sådana är nationellt id-kort, körkort eller SIS-märkt id-kort”.

Provisoriska
För polis stationerad på Arlanda har det blivit ett jätteproblem med passagerare som ska resa inom Schengen men där flygbolag kräver pass vid incheckningen.
-Vid incheckningen kräver de att passen ska visas, stressade kommer sedan resenärerna till Arlandapolisen och vill ha ett provisoriskt pass genast. Från polisen får de beskedet att de inte behöver något pass om de ska resa inom Schengen, berättar Staffan Tilling vid Rikspolisen.
Resenärerna står på sig eftersom de riskerar missa flyget och polisen får utfärda provisoriska pass, helt i onödan. För resenären blir det även en helt onödig avgift då ett provisoriskt pass kostar 980 SEK.

Överbokade
När Svenska Magasinet berättar om ett antal fall som rör Spaniensvenskar som rest med Sterling suckar Staffan Tilling:
-Jaså, Sterling håller på med det också. Tidigare har vi haft problem med Ryan Air, men de har bättrat sig.
Vad Svenska Magasinet erfar skulle Ryan Air tidigare ha satt kravet på pass i system eftersom de annars riskerade överbokningar med passagerare som inte kom med. Ryan Air-flygen är ofta överbokade, med pass-kravet kunde flygbolaget avvisa passagerare, på så sätt löste sig en del av problematiken med överbokningar plus att Ryan Air fick in pengar även för dem som inte kom med…
Så nu är frågan – hur är det med Sterling?

Hemsida
I en skriven e-post från Terminal 1 på Aéroport de Nice Côte d Ázur i Frankrike svarar först Miss Carole Arnaud-Battandier, International Marketing Manager, på våra frågor om Sterlings passtvång genom att hänvisa till flygbolagets hemsida.
Mette Clausen vid flygbolagets serviceenhet på Kastrup, Köpenhamn, hänvisar till Danmarks motsvarighet till Luftfartsstyrelsen:
-Danska statens luftfartssällskap kräver att resenärer ska visa passet, vid inrikes räcker det med ett sjukförsäkringsintyg.

”Handlat fel”
Hittills – på orätta grunder – har Sterling krävt sin rätt att resenärer skulle visa passet vid incheckningen. Efter att Svenska Magasinet konfronterat flygbolaget Sterling i passfrågan har nu Sterling tagit bort passtvånget.
Efter otaliga kontakter mellan Svenska Magasinet och Sterling kom en e-post från Maj-Britt Vittrup Nielsen, Communication Consultant, vid Sterling Airlines A/S vid Copenhagen Airport South i Dragoer. Hon skriver:
”Dessvärre har vår personal på Arlanda handlat fel och det vill vi härmed beklaga. Just för tillfället är vi i full gång med att uppdatera vår hemsida på detta område, något vi givetvis borde ha gjort tidigare”.
Sterling vill också komma i kontakt med den unga kvinna som omtalas i artikeln för att kompensera det inträffade.
Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

AKTUELLA TEMPERATURER
© 2022 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255