Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Inga mera Residencia Kort

Annons - Svenska magasinet

Inga mera Residencia Kort

2007-05-09

De som varit med om tidiga mornar i kö utanför polisstationen i ur och skur vet hur tufft det är, den oändliga väntetiden på att få ett nummer för att söka om uppehållstillstånd i Spanien eller sätta ett fingeravtryck innan man äntligen har sitt bedyrade Residencia Kort


Version för utskrift Skicka till en vän

Av Johanna Forssell, C y C Asesoria Legal y Tributaria

Spanien har bestämt att anpassa sig till nya EU-regler och avskaffa residenciakorten som nu ersatts med ett Certifikat för Register av Personer inom Unionen (Certificado de Registro de Ciudadano de la Unión) ett papper som intygar att man är registrerad och bosatt i Spanien.
Detta nya certifikat bevisar inte vem du är, bara att du med ditt namn och NIE nummer är registrerad som bosatt i Spanien. Villket innebär att man nu måste bära med sig pass eller annat giltigt ID-kort, men observera, det får inte vara kopior av dessa, det skall alltid vara orginal.

Nu kan detta verka bara negativt, men det är det inte. Givetvis är det nya sorters formulär att fylla i och presentera men certifikatet görs med det samma, det vill säga, formulär lämnas in och certifikat erhålles i samma moment!

Det finns även ett nytt system för att lämna in ansökan om registrering, som nämnts innan att tidiga mornar utanför polis stationen är över, nu skall man ringa eller traska över till polis stationen och beställa en tid, det “kruxiga” är att samma dag som detta skrives är väntetiden på att få avtalad tid för registrering nästan en månad.

Nu slipper vi köa klockan 7 om morgonen och eventuellt ej lyckas få nummer, nu kan vi vänta hemma över en kopp kaffe men å andra sidan måste man ha en aning framförhållning.

Det är lite lustigt när det sker förändringar inom det offentliga systemet, det finns alltid några som inte riktigt hänger med eller kanske rent av inte har läst dom senaste interna informations breven. Tex, skattemyndigheten, där kan man inte få ett skatte certifikat utställt om man inte visar upp sitt residencia kort… hur hänger detta ihop?

Eller Social Styrelsen, där kan man ABSOLUT inte registrera en E 121, blankett som en exempelvis svensk måste presenterar för att motta sin pension och sjukskydd i Spanien, om de inte får se kopia samt orginal på ens residencia kort.

Dessa incidenter kan verka komplicerade, men det ordnar alltid upp sig med lite tålamod och en aning envishet. Man får be lite snällt att dom uppdaterar sig på de senaste reglerna.

Avsikten är nu inte alls att förkasta de spanska myndigheterna, utan informera om de förändringar som skett samt mindre problem som kan uppstå i och med dessa, inget att oroa sig över, alla kommer vi att vänja samt lära oss de nya procedurerna, nu visar man upp orginal av Certifikat för Register av Personer inom Unionen.

Detta nya certificat måste anförskaffas av alla de personer som skall uppehålla sig i Spanien i mer än 3 månader, men det betyder inte att du är skattepliktig i Spanien, du kan fortfarande betala din skatt i Sverige.

Certifikatet behöver man inte renovera, men det kan vara bra att veta att certifikatet blir av permanent karaktär efter 5 år, detta innebär inte att man måste be om ett nytt, men om man ansöker om ett nytt orginal kommer det förmodligen att stå indikerat att det är av permanent karaktär.

De personer som flyttar ut ur Spanien måste skriva ut sig ur registret personligen.
Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

AKTUELLA TEMPERATURER
© 2022 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255