Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Hälsa: Ökad påfrestning för ögonen

Annons - Svenska magasinet

Hälsa: Ökad påfrestning för ögonen

Hälsa: Ökad påfrestning för ögonen

2021-04-13

Överansträngda ögon och andra synrelaterade problem har blivit allt vanligare sedan starten av pandemin, visar en ny undersökning gjord av Specsavers Òpticas.


Version för utskrift Skicka till en vän

Undersökningen visar att skärmanvändning är hög, speciellt under helgerna, där 56 % av tillfrågade rapporterar att de spenderar 5 eller fler timmar per dag på skärmar.

Detta överensstämmer med en ökad upplevelse av ansträngda ögon. 20 % av de tillfrågade säger att de noterat en eller flera symtom av överansträngda ögon för första gången eller att de upplever en ökad ansträngning mot tidigare. Trots detta är man inte orolig för skärmtid vilket betyder att trenden kan fortsätta om inte åtgärder vidtas för att skydda synen.

Optiker Carlos Partal från Specsavers Òpticas Marbella kommenterar resultaten: “Våra ögon är inte gjorda för att fokusera på ett enda objekt under en längre period. När vi fokuserar på våra skärmar, speciellt i mindre format på laptops, tablets och mobila enheter, påfrestas ögonen och de blir överansträngda. Det kan kännas obehag, irritation, trötthet och som att det kliar eller svider. Du kan också uppleva suddigt synfält och huvudvärk.

Om du känner att du har problem med överansträngda ögon eller märker att din syn förändrats under pandemin, boka en synundersökning hos Specsavers Òpticas. Det finns två butiker på Costa del Sol, i Marbella och Fuengirola. Optiker är en nödvändig service och i butikerna vidhålls strikt hygien standard, munskydd är obligatoriskt och antalet besökare i butiken är begränsat för allas vår säkerhet.

Läs mer på specsavers.es
 

Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien

Här kommer fyra goda råd från Carlos:

1 Följ 20:6:20 regeln.

Titta bort från din skärm efter 20 min och titta på något som finns 6 meter bort i minst 20 sekunder. Att titta på något en bit längre bort hjälper ögats muskler att slappna av vilket i sin tur reducerar ögontrötthet.

2 Justera din arbetsplats.
Ställ in dina skärminställningar så att ljus och kontrast har rätt balans vilket kan hjälpa samt att använda större teckenstorlek. Var också uppmärksam på hur din arbetsplats är placerad. Justera din skärm så att den är 15-20 grader under ögonnivå och på 50-70 cm avstånd från ögonen. Se till att rummet har ordentlig belysning så att du inte kisar.

3 Reducera bländning.
Reflexer i din datorskärm gör att du kan bländas vilket leder till ansträngda ögon. Försök att reducera detta genom att sätta ett anti-blänk filter på din skärm eller persienner för fönstren för att undvika att ljus skiner på datorskärmen. Har du glasögon finns antireflexbehandling som t ex Specsavers UltraClear SuperClean att tillgå, för att begränsa mindre reflexer för dina ögon. Det motverkar även repor och smuts vilket hjälper till att ge en klar övergripande bild av din skärm.

4 Uppdatera dina glasögon.
Om du har progressiva glasögon finns möjligheten att ha specialglas som Specsavers Super Digital glasögon. Till skillnad från de vanliga progressiva glasen, är dessa designade för att hjälpa till vid övergången mellan att stirra på en mobil och synförmågan på distans.
 


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255