Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Spanien just nu – blickarna riktas mot Málaga

Annons - Svenska magasinet

Spanien just nu – blickarna riktas mot Málaga

Spanien just nu – blickarna riktas mot Málaga

2021-04-12

Det är en spännande utveckling vi ser i Málaga som påminner en del om hur det var för exakt 100 år sedan. Spanska sjukan hade slagit sönder ekonomin. Då hände något. Verksamheter expanderade och exporten tog fart. Nu är vi där igen tack vare den digitala marknaden.


Version för utskrift Skicka till en vän

Av Ola Josefsson
På Twitter: @JosefssonOla


Jag tog del av en intressant videokonferens i mars under temat ”Málaga tecnológica: la gran oportunidad” som handlade om ett teknologiskt Málaga, en stor möjlighet. Konferensen var arrangerad av dagstidningen Diario SUR och provinsstyrelsen Diputación i Málaga och hölls på hotell NH.

Temat var den förvandling som sker i Málaga som blir huvudkontor för ”Agencia Digital de Andalucía”. I den teknologiska parken placeras det organ som regionregeringen sjösatt för att utveckla 4.0-strategin för hela regionen.

Det finns vissa likheter mellan dagens situation och hur Málaga var för 100 år. Då orsakade en global pandemi förödelse, död och provinsens ekonomi slogs sönder. Samma sak ser vi nu med covid-19-pandemin.

Vad hände för 100 år sedan? Då togs ett beslut om att öka jordbruksarealen. Produktionen av spannmål och baljväxter ökade. Produktionen vid gruvorna skruvades upp. Málagas hamn utökade och blev porten till världen när varorna skulle skeppas iväg. Det ena gav det andra.

I våra dagar är det coronaviruset sars-cov-2 som slår sönder både liv och ekonomi. Precis som under 1920-talet händer också något positivt.

Som Svenska Magasinet tidigare har berättat väljer Google Málaga när en ny spetskompetens inom cybersäkerhet skapas. Dessutom bygger det tyska multinationella Dekra genom köpet av AT4 Wireless ett globalt nav för informationsteknik i Málaga. 

Det beskrivs som en teknikboom och en milstolpe av stor betydelse. Inte bara för Málaga utan för hela provinsen. Det ska bidra till en ekonomisk återhämtning, fokuserad på digital innovation.

I oktober 2020 beslutade regionregeringen att inrätta ett nytt organ för att bättre samordna verksamheten som krävs i digitaliseringen av Andalusien. Huvudkontoret ADA (Agencia Digital de Andalucía) placeras i Málaga.

Fram till nu har nästan tusen anställda varit utspridda i olika områden. Alla har haft olika strategier. Med ett huvudkontor i teknologiska parken i Málaga upphör denna brist på samordning.

För den enskilda invånaren ska ADA bli redskapet som eliminerar den digitala klyftan. Det ska göra livet enklare för invånarna i Andalusien. Det ska även locka tekniska investeringar till regionen.

Miljön och klimatet gör Málaga till en av de bästa platserna i världen att bo och arbeta. Det märks inte minst i den boom i distansarbete som inträffat under pandemin som har fått affärsmän, enmansföretagare och entreprenörer att ta sig hit.

Utan att det känns konstigt eller göra det politiskt korrekt har Málaga på ett naturligt sätt blivit mångkulturellt. Här finns internationella skolor som håller hög nivå. Provinsen Málaga har utvecklingsmöjligheter som en idealisk plats för barn att växa upp i.

Den internationella flygplatsen förbinder Málaga med världen. Nivån på infrastrukturen är högre jämfört med andra platser. Dessutom råder det politisk stabilitet i Andalusien jämfört med till exempel Katalonien. När hörde vi talas om upplopp på gator och torg i Málaga. Eller brända sopcontainers och annat stök och bråk.

En bra miljö och det rätta klimatet för att locka investeringar och entreprenörskap. Utmärkta kommunikationsmöjligheter, kulturen och livskvalité i övrigt ska också stimulera entreprenörskap och väcka fler talanger på hemmaplan.

Här finns talanger i väntan på att blomma ut. Google väljer Málaga när ett center för cybersäkerhet med spetskompetens ska skapas för 650 miljoner euro. Det sker mycket på grund av ingenjören Bernardo Quintero från Vélez Málaga som nu är en av de främsta i världen inom cybersäkerhet.

Eller ta Aertec som grundades av Málagaborna Antonio Gómez Guillamón och dennes kusin Vicente Padilla med ett av världens största rymdteknik- och konsultföretag med över 500 ingenjörer som arbetar i mer än 40 länder och på fem kontinenter.

Joaquín Cuenca har startat upp flera lyckosamma företag som bild- och grafikdatabasbolaget Freepik som det svenska riskkapitalbolaget, Wallenbergägda EQT, via fonden Mid Market Europé, ifjol köpte för 250 miljoner euro. Bakom Freepik står grundarna, Pablo Blanes, Alejandro Sánchez samt Joaquín Cuenca.
Vi ska inte heller glömma bort Lumon som glasar in balkonger som har beslutat att bygga en helt ny fabrik i Antequera på 25.000 kvadratmeter.

Det som experterna oroas mest av är att politikerna dribblar bort möjligheterna och sätter krokben på sig själva. Som en röst från videokonferensen skämtsamt sa: Det bästa sättet för politiker att hjälpa till är att inte göra någonting alls…

Att byråkratins kvarnar mal långsamt och brist på mod i offentliga beslut är utan tvekan är den största risken för att Málagas digitala industriella framtid bromsar in.
 Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255