Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Hälsa: Vad är body harmony?

Annons - Svenska magasinet

Kroppen är inte som vilken maskin som helst.

Kroppen är inte som vilken maskin som helst.

Hälsa: Vad är body harmony?

2021-01-12

Redan i början av åttiotalet, när jag påbörjade min sjukgymnastutbildning hade jag en vision. En längtan bort ifrån en mekaniska syn på människan. Jag visste att våra kroppar inte är som vilken maskin som helst.


Version för utskrift Skicka till en vän

Av leg. sjukgymnast Eva Willenheimer
Tel 637 09 14 41
[email protected]


Under sjukgymnastutbildningen fick jag fantastiska kunskaper om hur kroppen är konstruerad och hur allt ska fungera. Men vem skulle lära mig att våra kroppar också innehåller känslor, lagrar minnen och har en egen intelligens? Och att varje person har sitt eget unika sätt att läka?

Så mötte jag Don McFarland 1991. En kiropraktor ifrån Kalifornien. Han hade genom sitt arbete förstått att ju mer ”lyssnande” en beröring är, desto bättre blir resultatet av en behandling. Där började en lång utbildningsresa för mig – att lära mig en metod som kallas Body Harmony.

I Body Harmony lägger man stor vikt vid vad patienten vill uppnå. Det betyder att patienten och terapeuten hjälps åt för att hitta en positiv målbild för behandlingen. Det kan vara så enkelt som att hitta en djupare avslappning eller njuta av en stark och rörlig rygg. Eller mer känslomässiga mål, så som att känna lugn även om man får kritik.

Det viktiga är att patienten bestämmer målsättningen för behandlingen. Och det är terapeutens roll att stödja det målet.

I Body Harmony får patienten ofta gå i behandlingsrummet samtidigt som hon eller han pratar om sin målsättning. Då kan terapeuten och patienten tillsammans avgöra hur kroppen agerar, hur och var kroppsspråket stödjer eller motsäger målsättningen. Var kroppen ”håller tillbaka” och var det finns resurser att frigöra.

Så får patienten lägga sig på en bänk med kläderna på.

Body Harmony använder en mjuk inkännande beröring som inte tar kommandot. Och då händer det som kan kännas magiskt. Kroppen börjar visa hur den vill ha det. Ofta genom att släppa gamla invanda mönster i kroppen, slappna av onödiga muskelspänningar och skapa en känsla av ny vitalitet. Ingen behandling är den andre lik, Body Harmony kontaktar varje persons unikhet. Likaväl som våra livshistorier ser olika ut, så har vägen till välbefinnande också sitt unika sätt.

Många som får Body Harmony-behandlingar finner det gynnsamt att prata när de ligger på bänken. Om hur det känns i kroppen eller kanske om minnen som dyker upp när kroppen blir hörd. Andra är helst tysta och tar chansen att bara vara med sig själva.

Efter mitt första möte med Don McFarlands metoder har ”resan” fortsatt. Här finns för mig nycklarna till att kunna få och ge behandlingar som inkluderar hela människan och inte bara den fysiska kroppen. Att med kroppen som verktyg även kunna förändra tanke och känslomönster. Och jag fortsätter att förvåna mig över vilka fantastiska resultat Body Harmony-behandlingar ger, när man låter kroppens intelligens komma till tals. Idag har jag Body Harmony-kolleger i hela världen och vi fortsätter att utveckla Body Harmony även om Don inte längre är i livet. 

Vad händer med Body Harmony?
Nervsystemet balanseras
Smärtor, värk och spänningar läks
Andning förbättras
Ger naturlig rörlighet och hållning
Möjlighet att frigöra trauman som fastnat i kroppen
Förbättrad kroppskontakt
Läs mer på bodyharmonyassociation. com (på engelska)
 

Beröringen i Body Harmony lockar fram kroppens egen intelligens.

Beröringen i Body Harmony lockar fram kroppens egen intelligens.Don McFarland.

Don McFarland.


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255