Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Hälsa: Vilken test ska du välja?

Annons - Svenska magasinet

Hälsa: Vilken test ska du välja?

Hälsa: Vilken test ska du välja?

2021-01-12

Vad är skillnaden mellan olika typerna av Covid-19-tester? Intermedicals Carina Karlsson reder ut frågan.


Version för utskrift Skicka till en vän

För mer information! Kontakta Intermedicals Carina Karlsson tel 633 14 89 20 (Carina pratar svenska.)

PCR-TEST VAD ÄR DET BRA FÖR OCH HUR GÖRS DET?
Test / laboratorietest för diagnos av coronavirussjukdomen COVID-19 (SARS-CoV-2). Det är en referensmetod för diagnos av SARSCoV-2-viruset i de tidiga stadierna av sjukdomen. Det kan upptäcka asymptomatiska patienter och de mycket nyligen infekterade. Provet som behöver testas tas med en flexibel pinne (svabb) i näsborrarna och munnen. PCR består av att detektera om det finns rester av COVID-19-DNA. Det är det enda testet som bekräftar om du för närvarande är infekterad och den enda som garanterar tillförlitlighet lika med eller större än 99%. Provet tas från mun och näsa. Det är inte nödvändigt att gå på fastande mage. Analysen av PCR-testet är ett komplext test som tar minst fyra timmar att utföra, vilket gör detta test mycket dyrt.

ANTIKROPPSTEST VAD ÄR DET BRA FÖR OCH HUR GÖRS DET?
Det är ett blodprov som upptäcker om du har antikroppar mot COVID-19. Antikroppar genereras vanligtvis från den sjunde dagen efter infektion, även om det kan ta upp till två veckor hos andra patienter. Provet talar om, om man haft viruset och skapat antikroppar. Snabbtestet görs med ett litet blodprov, vanligtvis med ett litet stick i fingret. Därefter hälls några droppar av reagenset på en detektor och efter 10-15 minuters väntan får man resultatet. Fördelarna är snabbheten och att priset är billigare.

ANTIGEN-TEST VAD ÄR DET BRA FÖR OCH HUR GÖRS DET?
Nasofaryngealtest / snabbtest med immunfluorescens med laboratorieteknik för diagnos av COVID-19 (SARS-CoV-2). Det är ett test som ger resultatet på 15 minuter och inte kräver laboratorium maskiner. Det är användbart om du har haft symtom i 5 dagar eller mindre, eftersom om du testar "positivt" kan du starta karantän omedelbart. Den har mindre känslighet än PCR-testet och diagnosförmågan minskar avsevärt om du inte har symtom eller virusbelastningen är låg, så ett "negativt" resultat är ingen garanti för att du inte är smittad. Provet görs med ett näsprov som blandas med ett reagens och läggs i en plastanordning för engångsbruk som liknar ett graviditetstest på apoteket.

KAN MAN GÖRA COVID-19-TEST HEMMA?
Ja, vi har sett behovet för människor i riskgrupper. För dessa gäller det att undvika förflyttning och det kan gälla hela familjer eller anställda på företag. Vi kan då erbjuda testning i hemmet eller på arbetsplatsen, allt för att minska risken för smittspridning. Alla våra kliniker kan utföra provtagning utanför klinikerna.

VAD ÄR DET MEST LÄMPLIGA TESTET? ANTIGENER PLUS ANTIKROPPAR?
Det beror i huvudsak på patientens situation, men också på vad som ska detekteras. Till exempel en äldre person eller någon med underliggande sjukdomar, så är det inte beroende av vilken typ av patient man är, utan av vad vi vill upptäcka. Om vi misstänker Covid-19 måste vi göra PCR-test eller Premium Antigen-test, vilket ger oss samma information, men snabbare. När det gäller en vuxen som vill resa, begärs vanligtvis PCR , eftersom det, om det är negativt, garanterar att du vid den tiden inte har en infektion. Om man vill träffa sina föräldrar på ett säkert sätt, kan man göra ett PCR-test eller ett antikroppstest, som kan tala om att man redan haft viruset och i princip kan besöka dem säkert. Därför är det intressanta med att kombinera båda testerna för att samla in information om de första 12 dagarna av sjukdomen genom antigener och från dag 5 av sjukdomen till månader senare med den information som antikroppar ger oss.

ATT TÄNKA PÅ INNAN PROVTAGNING
PCR-test: Ät inte, drick inte, borsta inte tänderna, skölj inte munnen, tugga inte tuggummi eller rök inte under minst 2 timmar före provtagningen.

Antikroppstest: Ät inte 3-4 timmar före testet, du kan dricka vatten utan kolsyra. Ingen alkohol, inte några feta livsmedel under 24 timmar före testet. Barn under 1 år ska inte äta 30 till 40 minuter före testet. Barn i åldrarna 1 till 5 äter ska inte äta 2-3 timmar före testet.
 


Carina Karlsson

Carina Karlsson


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255