Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Priego de Córdoba: Den Andalusiska Skönheten

Annons - Svenska magasinet

Barrio de la Villa ligger 50 meter på en utskjutande platå. Utsikten därifrån mot Sierras de la Subbética är som en vacker tavla som föreställer Andalusiens landskap

Barrio de la Villa ligger 50 meter på en utskjutande platå. Utsikten därifrån mot Sierras de la Subbética är som en vacker tavla som föreställer Andalusiens landskap

Priego de Córdoba: Den Andalusiska Skönheten

2020-10-12

Adarvebalkongen, eller Balcón del Adarve, är en naturlig balkong som från 55 meters höjd öppnar upp sig mot ett vackert och skönt andalusiskt landskap. Priego de Córdoba i hjärtat av Andalusien är en plats fylld med färger, smaker och dofter.


Version för utskrift Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Gråskimrande berg, hög ren bergsluft, mörkgröna olivträd prydligt på rad, jorden som växlar färg med regn och sol, samt de vitkalkade husen med pelargonier i den äldsta delen Barrio de la Villa. Det här är naturälskarens paradis.

1972 fick Barrio de la Villa utmärkelsen Conjunto Histórico-Artístico. Här finns kvarter med likheter till Albaicín i Granada och la Judería i Córdoba. Små smala vitkalkade gator utsmyckade med färgglada pelargonier.

Det är även en juvel när det gäller Barroco Cordobés, en speciell barockstil på hus, torg, fontäner, kyrkor och offentliga platser. Stilen märks tydligt i omskrivna kyrkor som Iglesia de la Asunción och Iglesia de S. Francisco. Bara här i Priego de Córdoba samt i Cabra och Lucena hittar vi Barroco Cordobés.

Varsamt vandrar vi från Plaza de Santa Ana, vidare längs calle Real till Plaza de San Antonio. Vidare utmed calle Jazmines och calle Bajondillo till Balcón del Adarve. Missa inte heller den vackra parken Paseo de Colombia som bjuder på skön svalka under heta sommardagar.Kontraster
Och så har vi färgerna. Bara under en dag är det ständiga växlingar. Likt en solfjäder i olika färger så bidrar solljuset till olika kontraster under dagen. Skuggor på bergssluttningarna som skiftar allt efter dagen.

Inte minst vid skymningen när de vita husen tecknar sig dramatiskt mot de mörka bergen.

Det är inte konstigt att Priego de Córdoba är en av Sydspaniens vackraste byar i en naturskön omgivning. Den fick sina stadsrättigheter av kung Fernando III redan 1225. Den ligger på rutten som går under namnet ”Ruta del Califato”. Den består av ett antal platser i södra Spanien där morerna upprättade kalifat och fästningar eller borgar.

Där det fanns vatten byggde morerna fästningar. Och Priego de Córdoba kallas också för ”City of the water” på grund av alla fontäner och källor. Kungens gamla källa, Fuente del Rey Vieja, eller Fuente de la Salud, är ett imponerande byggnadsverk från 1500-talet där vattnet pressar sig fram för att slutligen porla genom 139 öppningar i källan som är byggd med trappsteg.

Kristallklart vatten kommer fram ur underjorden. En välbesökt plats för avkoppling och svalka under de stora höga träden som inte saknar vatten.

Priego de Córdoba är också olivolja, Aceites de Oliva Virgen Extra. Området har en egen kvalitetskontrollerad ursprungsmärkning, Denominación de Origen Priego de Córdoba, vars producenter vunnit utmärkelser på löpande band.

Risken att slita skosulor i Priego de Córdoba är inte stor. Allt ligger nära och det är lätt att promenera.

Mitt i samhället ligger det fina kommunhuset som byggdes 1953 och Plaza de la Constitución. Det finns flera offentliga parkeringsplatser runtomkring. Det är bara att följa skyltarna och välja.Turistkontor
Själv valde jag parkeringshuset under Mercadona vid Plaza Palenque som vid tillfället var gratis. Det ligger bara några få minuters promenadväg från kommunhuset som har ett trevligt turistkontor där José Peláez López och Lucia González García arbetar.

Det visade sig att José kunde något ord på svenska då han brukar vara i Los Boliches under semestern och då har snappat upp några enstaka svenska ord. Fuengirola är ju Córdobafolkets främsta turistmål på kusten.

I turistinformationen hittar du bra material med nytryckta tydliga kartor. José kryssar i det du önskar se. Och med kartan i handen kan du göra stan.

Här finns också en mycket praktisk snabbguide hur du upptäcker Priego de Córdoba på två dagar (en 2 días). Under förmiddagen kan du koncentrera dig på monument och platser. På eftermiddagen museum och kultur. Med övernattning följer nästa dag med naturupplevelser.

Bara några stenkast söder om kommunhuset ligger Niceto Alcalá-Zamoras födelsehem som numera är museum. Han var jurist, högerpolitiker och den förste presidenten i den andra republiken mellan åren 1931 till 1936. Han föddes i Priego de Córdoba den 6 juli 1877.
Först var han minister under kung Alfonso XIII. Vid inbördeskrigets utbrott befann sig Alcalá-Zamora på resa i Norge. Han beslutade sig för att inte återvända till Spanien. I stället flyttade han till Buenos Aires där han avled 1949. Sedan 1979 ligger han begravd i Almudena-kyrkogården i Madrid.Världens bästa olivolja
Under 1920-talet växte textilindustrin i Priego de Córdoba. Den finns fortsatt kvar och är tillsammans med jordbruk och speciellt olivolja de främsta näringsgrenarna.

På väg mot den äldsta stadsdelen Barrio de la Villa passerar jag gatan La Ribera. Det visade sig att här ligger en trevlig shop som även fungerar som ett servicecenter för turister. Den heter 4u och ligger på nummer 10.

Jag nämner detta för det är ett utmärkt ställe att köpa olivolja och vin från trakten.

Här hittar du olivoljan från den kända producenten Almazaras de la Subbética och världens bästa olivolja. Den slita klyschan att det är lätt att tappa räkningen, gör sig påmind här. Men någon har lyckats räkna.

Den ekologiska Aceite de Olivia Virgen Extra, Rincón de la Subbetica, har blivit vald som nummer 1 i världen 2012, 2015, 2016, 2017, 2018 och 2019. Totalt har det blivit 468 utmärkelser sedan 2004!

Alltså Fyra hundra sextio åtta!

Namnet kommer från sierras Subbéticas som är ett samlingsnamn för flera bergskedjor med toppar på upp emot 1.570 meter i området. Förutom olivodlingar är det naturpark med vandringsleder. För fågelskådaren kan terrängen också rekommenderas.Montilla-Moriles
När vi tänker vin från Córdoba är det främst Montilla-Moriles. Det är områdets egen sherry men det får inte kallas så eftersom sherry är ett skyddat namn från Jérez.

För varje år knappar vinerna från Montilla-Moriles in på sherryvinerna. Under min promenad genom stan ser jag stans äldre befolkning sitta och ta sin Montilla-Moriles som serveras i sherryglas med tapas till. Tapas ingår i priset för drycken. Det är så man träffas i Priego de Córdoba.

Själv blev jag serverad en underbar Montilla-Moriles. Fino Eléctrico på 100 procent Pedro Ximénez. En av de bästa Montilla-Moriles jag smakat.

Läs mer på: turismodepriego.com och subbeticacentrodeandalucia.es 

Svampträdgård
Får du tid över kan du besöka Svampträdgården La Trufa Jardín Micológico som ligger norr om Preigo de Córdoba. Den invigdes 2011 och är en botanisk trädgård på ämnet svamp. Den beskrivs som pionjär på området och något unikt för Europa.

Fakta/Priego de Córdoba
Provinsen Córdoba och regionen Andalusien. Antalet invånare är 23.456. Årsmedeltemperaturen är 17 grader. Den varmaste månaden är juli, då medeltemperaturen är 30 grader och den kallaste är januari med sex grader. Genomsnittlig årsnederbörd är 703 millimeter. Den regnigaste månaden är november med i genomsnitt 125 mm nederbörd, och den torraste är juli, med 2 mm nederbörd.
 


Vi vandrar utmed Balcón del Adarve och studerar det vackra landskapet

Vi vandrar utmed Balcón del Adarve och studerar det vackra landskapet

Det är lätt att förälska sig i den äldsta delen Barrio de la Villa

Det är lätt att förälska sig i den äldsta delen Barrio de la Villa

Parken framför Priego de Córdobas egen fästning

Parken framför Priego de Córdobas egen fästning

Kommunhuset byggdes 1953. I den högra delen på förstaplan ligger turistbyrån.

Kommunhuset byggdes 1953. I den högra delen på förstaplan ligger turistbyrån.

Fuente del Rey Vieja är ett imponerande byggnadsverk från 1500-talet

Fuente del Rey Vieja är ett imponerande byggnadsverk från 1500-talet

Niceto Alcalá-Zamoras födelsehem som numera är museum.

Niceto Alcalá-Zamoras födelsehem som numera är museum.

I kommunhuset finns ett trevligt turistkontor där bland annat José Peláez López arbetar.

I kommunhuset finns ett trevligt turistkontor där bland annat José Peláez López arbetar.

Före lunch smakar en Montilla-Moriles utmärkt som Fino Eléctrico på 100 procent Pedro Ximénez

Före lunch smakar en Montilla-Moriles utmärkt som Fino Eléctrico på 100 procent Pedro Ximénez

Salmorejo de Córdoba

Salmorejo de Córdoba

Ekologiska Aceite de Olivia Virgen Extra, Rincón de la Subbetica

Ekologiska Aceite de Olivia Virgen Extra, Rincón de la SubbeticaSvenska Magasinet i Spanien

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

AKTUELLA TEMPERATURER
© 2022 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255