Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Hallå där - Gösta Levin, 86,...

Annons - Svenska magasinet

Hallå där - Gösta Levin, 86,...

Hallå där - Gösta Levin, 86,...

2006-11-02

...filmregissör och konstnär, aktuell med utställning på Los Naranjos vilket blir den 40:e utställning på Costa del Sol


Version för utskrift Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Du har ju sålt ungefär 1.000 målningar under årens lopp, hur började det?
-1966, då kom jag till Solkusten, köpte en stor våning i Nueva Andalucia där jag också hade min första utställning. Jag blev bjuden på cigarrer av två herrar från Madrid, minns jag. Det uppskattades att det hade kommit kultur till kusten.

Och nu är du tillbaka i Nueva Andalucia?
-Det känns som att cirkeln är sluten. Jag har även haft utställning i hamnen vid 13 tillfällen i den högra delen av Puerto Banus, vid Benabola, det var fantastiskt roligt och ha utställning i arkaderna.
-Det var internationellt, sålde till besökare från Colombia, Skottland, Tyskland och många andra länder. Fick köpare från länder som jag inte hade kunnat drömma om. Sedan har det blivit utställningar i Stockholm, Helsingfors bland annat plus i min födelsestad Arboga.

Något speciellt minne som du har?
-Jag stod och lyssnade på morgonandakten för många år sedan. Det handlade om Martin Luther som sade att ”även om världen skulle gå under i morgon skulle jag plantera mitt äppelträd”. Jag gjorde en jättemålning av Luther med en äppelkruka i handen. Den köptes av en tysk familj.
-Jag gjorde även en målning 1978 då dödsstraffet togs bort i Spanien. Den föreställde en garottering omgärdad av blomster, den hänger nu på Amnesty International i Stockholm.

Du har varit sjuk i cancer, hur är det nu?
-Jag är återställd, tack och lov. Vi ska se till att du får ha din 40:e utställning, sa kirurgen till mig. Jag har gjort en målning på händelsen som jag har med på utställningen. Tack för maratonoperationen som gjorde att både jag och benet fick vara kvar.

Vad har inspirerat dig under alla år?
-Det är olika saker som händelser i världen, resor och utflykter. För många år sedan i början av 70-talet när man tittade mot Nueva Andalucia från San Pedro-hållet såg man bara vita hus, det var så vackert så jag målade den vita staden. Sierra Blanca har blivit avmålat många gånger. Marocko har jag också målat mycket i liksom Finland. Jag har en båthusateljé i Öregrunds skärgård, där har jag haft utställningar och bjudit på sangria och varm korv…

Hur håller du dig frisk i övrigt?
-Jag trivs med livet, tar en sväng med hunden och då brukar jag tacka Gud för att jag får gå på hans vackra jord. Jag är lycklig och jag har en hustru som jag levt lyckligt med i 35 år, Soili, en äkta karelsk kvinna från Finland.

Hur länge pågår utställningen på Los Naranjos?
-Det är vernissage den 26 november kl 15 och utställningen pågår fram till den 3 december och håller öppet varje dag mellan klockan 15 och 19.
Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

AKTUELLA TEMPERATURER
© 2022 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255