Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Intu Costa del Sol: Miljövård och hållbarhet när Torremolinos får Sydeuropas största nöjesanläggning

Annons - Svenska magasinet

Intu Costa del Sol: Miljövård och hållbarhet när Torremolinos får Sydeuropas största nöjesanläggning

Intu Costa del Sol: Miljövård och hållbarhet när Torremolinos får Sydeuropas största nöjesanläggning

2019-12-10

En jättesatsning som kommer att bli den största kommersiella nöjesanläggningen eller nöjesresorten i södra Europa. Projektet Intu Costa del Sol blir på 235.000 kvadratmeter, har en budget på 850 miljoner euro. 2023 ska det stå klart och över 30 miljoner besökare väntas.


Version för utskrift Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Torsdagen den 24 oktober presenterades projektet vid en presskonferens på hotell Meliá Costa del Sol i Torremolinos. Innan första spadtaget har projektet nominerats till priset Best Futura, det bästa planerade shoppingcentret. Det är en satsning som saknar motstycke i Spaniens tidigare historia eller i södra Europa. Intu har sedan tidigare 21 köpcentrum i Storbritannien.

Samtliga stora medier på kusten var på plats vid presskonferensen. Salvador Arenere, VD för Intu Spanien och verkställande partnern Eurofund, informerade.
- Nöjesanläggningen kommer att vara ett turistmål i sig, något unikt som kan beskrivas som en global resort. Målet är också att binda samman Torremolinos centrum och nöjesparken Intu med ett elektriskt tåg. Om Guggenheim förvandlade Bilbao kommer detta att bli lokomotivet för Torremolinos.

Salvador Arenere presenterade förväntade siffror och arbetstillfällen och tillade att de inte är tagna ur luften.
- Se på Puerto Venecia i Zaragoza på 45.000 kvadratmeter och som öppnade 2012. 4.200 direkta arbetstillfällen har skapats. Det har fått pris som det bästa kommersiella centret i världen.

Svenska Magasinet fick en pratstund med Salvador Arenere som är imponerad av storleken på svenskkolonin på Costa del Sol. Han känner till att Torremolinos var först på kartan när svenska turister började resa till Solkusten.
- Så trevligt att ni som utländsk media visar intresse av projektet, sa Salvador Arenere som inledde presskonferensen med att berätta att svensk media också bevakar evenemanget.

Kommer Brexit att påverka projektet?
- Faktum är att Brexit inte kommer att påverka projektet med Intu Costa del Sol. Både Madrid och Costa del Sol är öar för tillväxt i Spanien något som ekonomiska experter pekar på. De ekonomiska svårigheter som har funnits har övervunnits med bildandet av Eurofund och en kanadensisk investeringsfond som partner. Det finns helt enkelt en tillräcklig stark solid ekonomisk hållbarhet bakom satsningen.

Arenere säger att projektet kommer att sätta Torremolinos på världskartan inom hållbarhet. 98.000 kubikmeter vatten återanvänds i ett slutet system. Hela satsningen bygger på förnybar energi i samtliga byggnader som konsumerar 70 procent mindre energi än vad som är normalt.
- Och utbudet följer vårt uttalade mål att det alltid finns något för alla, alla dagar och för varje dag.

Svenska Magasinet har tidigare berättat om projektet som det har skrivits om under några år. Som med så mycket annat fastnade det i ett virrvarr av administrativa tillstånd, licenser och paragrafer. Till slut handlade det om att Torremolinos nya stadsplan PGOU (Plan General de Ordenación Urbana) skulle få grönt ljus och bli presenterad i regionalregeringen Junta de Andalucias officiell bulletin, Boletín Oficial de la Junta de Andalucía.

Nu är projektet av det brittiska företaget Intu Properties och investeringspartnern Eurofund på banan. Nästa år väntas byggstarten av det som blir som en liten ny stad i norra utkanten av Torremolinos. 235.000 kvadratmeter blir åtta stadsdelar eller zoner med lika många teman.
Initiativtagarna planerar att investera 850 miljoner euro, ett belopp som gör parken till ett av de största projekten i Andalusien under de senaste åren. Invigningen är planerad till 2023.

Infrastruktur
Det största problemet att lösa är trafiksituationen och infrastrukturen. Intu Costa del Sol kommer att byggas söder om kongresshallen. Ägarna räknar med 30 miljoner besökare om året. Det gör att nya tillfartsvägar som förbinder A-7, AP-7 och N-340 måste byggas.
Trafiken i området kommer att öka. Det har varit det mest komplicerade hindret att övervinna. Även om regionalregeringen delvis godkände den nya stadsplanen för två år sedan har vissa tekniska lösningar väntat på sig.
I somras gav Utvecklingsdepartementet grönt ljus efter kommunfullmäktiges nya förslag om en trefilig tillfartsväg från A-7:an norr om kongresshallen till som ska ersätta nuvarande calle Costa Rica till Torremolinos centrum. Den ska även anslutas till N-340.
Det blir även en ny sträckning av calle Rocío Jurado mellan A-7:an och Torremolinos . Dessa nya tillfartsvägar ska finansieras av byggherrarna till projektet.

Det var oklarheter kring infrastrukturen och ökad trafik som har försenat projektet en aning. När den delen nu är löst och godkänd av samtliga berörda spanska myndigheter har projektet fått luft under vingarna.

Arbetstillfällen
Satsningen kommer att generera tusentals arbetstillfällen. Cirka två tusen under arbetets gång och därefter runt 4.450 arbetstillfällen när nöjesanläggningen öppnar. Totalt en bit över 6.000 alltså.
Minst 25 procent av arbetstillfällena ska vara lokalt anställda och 65 procent ska vara kvinnor. Det finns även ett mål att fem procent av de anställda ska vara personer med funktionsnedsättning.

Ytan med kommersiellt utbud blir på 142.000 kvadratmeter. Övriga ytor är grönområde och fritidsanläggningar, totalt ett tjugotal. Ett 70-tal restauranger ska finnas i området med en stor stadspark. Pariserhjul, beachclub, auditorium med plats för 5.000 personer, lekplats och andra attraktioner ska byggas.

Hela projektet bygger på hållbarhet och miljövård, enligt Salvador Arenere, VD för Intu Spanien:
- Det är ett samhällsprojekt inom miljövård. Vi följer inte bara lagstiftningen utan vi gör mer än så. Vi skapar en grön lunga och vi ska ta hand om varje droppe vatten genom innovation och hållbarhet.
- Vi kommer att återvinna 10.000 kubikmeter vatten tack vare ny bevattningsteknik. Samtliga växter är tåliga mot torka. Dessutom kommer tiotusentals kubikmeter vatten att returneras. Och vi satsar på förnybar energi

30 miljoner besökare
Konsultfirman Deloitte pekar mot 30 miljoner besökare första året enligt sina prognoser. Sedan väntas besöksantalet öka ytterligare. Det blir den största i sitt slag i Sydeuropa.
För den gamla badorten Torremolinos betyder det ett rejält uppsving. Projektet har gjort att arbetet med stadsplanen tog fart och godkändes tidigare i år (läs 2019). Kommunen har arbetat med olika förslag som ska bidra till en bättre infrastruktur och tillfart till nöjesanläggningen som blir en kulturell referenspunkt på Costa del Sol. Sysselsättning skapas och upplevelser.

Att presskonferensen hölls i hotell Meliá var helt naturligt. Intu Costa del Sol har slutit ett samarbetsavtal med det fyrstjärniga hotellet. Hotellgruppen Meliá har 20 procent av hotellutbudet i Torremolinos med störst antal hotellbäddar.
En viktig satsning för Intu Costa del Sol när turister ska lockas till kusten för att besöka nöjesanläggningen i framtiden. En paketlösning som redan är på plats.


En nöjesanläggning i åtta delar
Tänk dig en liten stad bestående av åtta stadsdelar med biografer, hotell, lekplats och en utomhusscen med plats för mer än 5.000 personer. Det är designen och utformningen av Intu Torremolinos som gör den till något helt unikt i sitt slag.

Vi skulle kunna likna det vid åtta temaparker eller stadsdelar, alla med namn på engelska. The Gallery är det kommersiella området med butiker. Modehus eller stora kedjor som El Corte Inglés, Primark, Nike Store, Cinesa, Zara, Desigual, Conforama, Ikea, Fnac och Decathlon får sin plats utmed The Boulevard.

De kommer att få sina egna designade lokaler och butiker som blir integrerade i miljön. Här kommer det även att bli plats för andra aktiviteter som yoga och workshops. Den här delen kommer att ligga närmast parkeringen och nära Central Park, den kända parken i New York, som blir ett grönområde på tusentals kvadratmeter med promenader och Pariserhjul.

En annan del av The Gallery får namnet The Boulevard, ett friluftsområde under bar himmel och en kombination av natur, fritidsmöjligheter, shopping och avkoppling. The Arena är utomhusscenen med plats för 5.000 åskådare och här blir det konserter och shower. 600 årliga aktiviteter planeras. Arenan ligger precis vid sidan om The Gallery och parkeringen.
De yngsta besökarna kommer att gilla Wonderland som blir lekpark. Här kommer den kända Londonbaserade butiken Hamleys att öppna för första gången i Spanien.

Intill The Boulevard hamnar The Hood som riktar sig till den ungdomliga festglada publiken med snabbmat och cocktailbarer. Och det blir en pool på 4.300 kvadratmeter, konstgjord strand med vågmaskin och strandstolar.
The Hills blir restaurangområdet med ett omfattande utbud av andalusisk mat. Med utsikt över The Lakes, sjöarna, ett system med mindre sjöar och promenadstråk, en kvarn, (molino på spanska) som ska påminna besökarna om Torremolinos historiska rötter. Detta blir en mötesplats med ljus- och ljudshow sen kväll.
Den 10 november blev det bekräftat att Yelmo Cines kommer att installera filmpark på 9.500 kvadratmeter med 16 stora skärmar vid “The Lakes”. Det är också klart att en teaterpark med plats för 1.500 besökande byggs som får namnet Gran Teatro Costa del Sol.
Arbetet väntas starta 2020 och ska pågå i två och ett halvt år.
 

Salvador Arenere, VD för Intu Spanien, vid presskonferensen i Torremolinos

Salvador Arenere, VD för Intu Spanien, vid presskonferensen i Torremolinos

Här kommer Intu Costa del Sol att byggas. Mellan avfarten till Torremolinos från A-7:an och Molino de Batán.

Här kommer Intu Costa del Sol att byggas. Mellan avfarten till Torremolinos från A-7:an och Molino de Batán.

Den gamla badorten Torremolinos har snart Sydeuropas största nöjesanläggning

Den gamla badorten Torremolinos har snart Sydeuropas största nöjesanläggning

Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien


Svenska Magasinet i Spanien

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255