Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Spanien just nu – Costa Nostra

Annons - Svenska magasinet

Spanien just nu – Costa Nostra

Spanien just nu – Costa Nostra

2018-09-13

Det är inte bara svenska pensionärer, golfare, barnfamiljer, sjuka, rörelsehindrade och handikappade som dras till sol och värme. Costa del Sol är en plats som lockar och drar. Även bland gängkriminella i Sverige.


Version för utskrift Skicka till en vän

Av Ola Josefsson
På Twitter: @JosefssonOla


”Tortyrmordet på Solkusten” kom händelsen i Mijas att kallas. Samtliga inblandade var svenska medborgare. Har svenskt våld kommit till Solkusten?

Under årens lopp har jag pratat med nationalpoliser i Spanien. De beskriver svenskar som en grupp människor som orsakar få problem. Lugna och skötsamma för det mesta. Värre med britter, marockaner och rumäner. Ja nu återger jag precis vad polisen har sagt.
Givetvis finns det rötägg även bland svenskar. Ett antal europeiska arresteringsorder har funnits på svenskar som tros varit i Spanien. Nordisk sambandspolis med kontor i Málaga har tillsammans med spansk nationalpolis och Guardia Civil varit skickliga i att lokalisera och gripa dem. Det har varit enskilda individer som gömt sig i turistströmmen. För det mesta har det handlat om ekobrottslingar.

Det trista just nu är att det finns tecken som pekar på att våldsamma grupper från Sverige finns här. Det är bilden som Guardia Civil förmedlar i en intervju för Aftonbladet.
Jag är inte överraskad eftersom liknande uppgifter har nått mina öron tidigare. Kriminella trivs också i sol och värme. I Sverige vet man att det finns speciella problem med kriminella grupper, säger kapten Ruiz, utredare vid Guardia Civil i Málaga.

Samtliga inblandade, gärningsmän och offer, i Mijas är svenska medborgare. Guardia Civil ser händelsen i Mijas som ett exempel på svenskt våld på Solkusten. Om de inblandade är födda i Sverige eller inte känner jag inte till. Sant är att de är gängkriminella från Sverige som är i Spanien.

Det är inte nytt. Minns knarkungen svenskmarockanen Saoud Rezgani som fritogs vid ett sjukhusbesök i Norrtälje 2004. Efter åtta år på flykt lyckades polisen spåra honom till Vélez Benaudalla på Costa Tropical norr om Motril. När polisen gjorde ett tillslag i bostadsområdet Terrazas del Jardín Nazarí i maj månad 2012 lyckades mannen fly. Han greps senare i ett parkeringsgarage i Málaga.
Under åren på flykt i Spanien var Rezgani huvudman i en narkotikaliga som smugglade in stora mängder narkotika via stränder i provinserna Granada och Málaga. Han fortsatte med samma verksamhet här som i Sverige.

Sedan 1994 har jag bevakat otaliga händelser på Costa del Sol som fått stor uppmärksamhet i Sverige. Det har varit styckmord på kriminella svenskar vars likdelar hittats i sopcontainers i Marbella eller nergrävda i skogspartier nedanför Sierra Blanca. Personer som hamnat i fel kretsar. Droger, obetalda skulder och död har gått hand i hand.

Skogs- och naturbränder har fått telefoner att gå varma. Branden i Campo Mijas i juli månad 1994 fick svenskar att lämna hus och hem som en säkerhetsåtgärd utfärdad av brandförsvaret. Helvetet har brakat loss på Solkusten fick läsarna i Sverige veta trots att ingen dödades eller skadades.
Terroristattentat utförda av den numera insomnade, avväpnade och nedlagda vänstergerillan ETA fick kvällstidningar att basunera ut hur rädda Spaniensvenskar var.

Men det är två händelser som sticker ut. När en ung svensk kvinna blev knivmördad på ett hotellrum i centrala Fuengirola. Hennes väninna blev också överfallen men överlevde. Och så den gigantiska dopningshärvan med ett 70-tal åtalade i Sverige, en liga där huvudmännen var två svenska medborgare i Fuengirola.

Händelsen med de två unga svenska kvinnorna är det värsta. Hittills. Det var inte roligt att gå till jobbet den gången. Det var midsommarhelg och skolavslutning. Hundratals svenska ungdomar var ute på stan natten mellan den 17 och 18 juni 2011.
En 18-årig svensk kvinna våldtogs och knivmördades på vandrarhemmet El Cid. Vid händelsen knivskars en svensk väninna, också 18 år, som överlevde. 
Vid middagstid på lördagen den 18 juni började tidningar i Sverige rapportera om händelsen. Ingen visste vilka de unga kvinnorna var. Föräldrar, mor- och farföräldrar, släkt och vänner som visste att deras barn, barnbarn eller anhöriga var i Fuengirola ville veta.
Svenska skolan i Fuengirola hade haft avslutning. Var det elever på skolan som hade fallit offer? Skolan upprättade krisjour för att svara när oroliga föräldrar hörde av sig. ”Min dotter skulle sova över oss en kompis, jag vet inte var hon är”. Ovisshet.

Rädslan kryper närmare vid attentat, bränder, styckmord, organiserad brottslighet eller gängkriminalitet. Alla reagerar olika. En del låser fönster och dörrar medan andra kan konsten att skakar av sig det hela.
Media har en svår balansgång att gå. Sakligt utan spekulationer. Få uppgifter bekräftade. Kvällstidningar har sin jargong. Vi vet hur de två drakarna fungerar. Ändå dras folk till deras webbplatser dagligen för att klicka på stora rubriker och bilder. Rubriksättare och redigerare är skickliga i att skapa säljande story av nyheter.

Även kriminella dras och lockas till värmen. Precis som vi övriga vill de leva i Europas bästa klimat. Costa del Sol blir lite av Costa Nostra. Det är en verklighet vi får leva med. Det som gör det lite lättare att andas här än på andra håll är polisens och Guardia Civils effektiva och idoga arbete. I fallet med tortyrmordet i Mijas tog det nio timmar för gendarmer ur Guardia Civil att fånga gärningsmännen.
 Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255