Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Fråga mäklaren: Några tips innan du köper bostad på Costa del Sol

Annons - Svenska magasinet

Fråga mäklaren: Några tips innan du köper bostad på Costa del Sol

Fråga mäklaren: Några tips innan du köper bostad på Costa del Sol

2017-06-28

När man ska köpa bostad i Spanien är det mycket att tänka på.


Version för utskrift Skicka till en vän

Av Christofer Fogelberg

Om man får rätt hjälp från början så blir resan mycket enklare och behagligare. Här är svar på några av de vanligaste frågorna som jag under mina 16 år som mäklare på Costa del Sol fått av ”first time buyers”. Var inte rädd att ställa alla dina frågor innan du sätter igång.

1. Vad ska jag tänka på när jag väljer mäklare?
Välj en väl etablerad mäklare med erfarenhet! Kontrollera att mäklarfirman som du tänkt använda dig av har mäklarkvalifikation; de spanska motsvarigheterna heter G.I.P.E. och A.P.I. Håll utkik efter det. Kolla också att din mäklare har ett etablerat kontor, erfarenhet och kan språket! Be gärna om referenser – helst från någon med en helhetsbild av den service de fått både före och efter köpet.

2. Varför finns samma objekt på många webbsidor? Kan alla mäklare sälja alla objekt?
På Costa del Sol används den amerikanska MLS modellen, en gemensam databas. Mäklarna delar provisionen när de gör en gemensam försäljning.  En av fördelarna är att du som kund kan jobba med den mäklaren som du känner dig trygg med. Nackdelen är att det inte finns några inträdeskrav för att delta i MLS-systemet. Vissa har inga egna fastigheter, utan kör enbart runt kunder från den ena mäklaren till den andra. Det kan vara bra att leta upp en mäklare som har egna objekt, erfarenhet, är väletablerad och kan sitt område. Dra nytta av deras erfarenhet!

3. Måste jag använda en advokat och vad kostar det?
Det är inget krav, men har fördelar. Advokaten tar normalt 1% plus moms av köpesumman i avgift och då ingår en oberoende kontroll av fastighetens dokumentation, att söka NIE nummer (skatte ID för icke residenta), att öppna bankkonto, el- och vattenkontrakt. Mäklaren ska dock alltid göra en kvalitetskontroll av fastigheten oavsett och måste enligt andalusisk lag kontrollera alla dokument innan bostaden läggs ut till försäljning. Tyvärr brister många i det och då är det bra att ha en advokat. Både advokat och mäklare bör ha en giltig ansvarsförsäkring – fråga om det.

4. Hur lång tid tar det innan jag kan flytta in? 
Detta är en överenskommelse som mäklaren gör mellan köpare och säljare och det finns inget skrivet i sten. Normalt tar det cirka fyra veckor och sex till åtta veckor om ett spanskt banklån erfordras.

5. Ska jag ta ett lån i Sverige eller Spanien?
Köpare från EU (och ESS) land kan normalt få upp till 70% i lån i Spanien med bostaden som säkerhet. För bankåtertag kan man ibland få högre belåning. Det finns lån med både rörlig och fast ränta. Skillnaden är att uppstartningsavgifterna är högre i Spanien än i Sverige. Lagfart, notarie, register, värdering, AJD skatt och ofta en öppningsavgift gör att det tillkommer mellan 2,8-3% av lånesumman i avgifter och skatter. 
Banker i andra länder, kan ofta erbjuda alternativ om man har fast egendom i sitt hemland att sätta som säkerhet. Etablerade mäklare erbjuder bra lån från lokala banker och hjälper till med översättning av alla dokument.

Om artikelförfattaren:
Christofer Fogelberg är spansk mäklare och medlem i mäklarförbundet G.I.P.E.  Kommer från Göteborg, men har bott permanent på Costa del Sol sedan 1999. Mäklare sedan 2001 och sedan 2003 driver han fastighetsmäklarföretaget StartGroup som har kontor i Calahonda, Mijas Costa. StartGroup har för närvarande över 650 privata försäljningsuppdrag, personalen talar 7 språk och alla är externt utbildade i PBC, Decreto 217 och LOPD. Mer info www.startgroup.com


 Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

AKTUELLA TEMPERATURER
© 2022 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255