Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Hej Läsare: Spansk sjukvård - funkar den?

Annons - Svenska magasinet

Hej Läsare: Spansk sjukvård - funkar den?

Hej Läsare: Spansk sjukvård - funkar den?

2017-06-13

Många som står i begrepp att flytta till Spanien och, som i vårt fall till Solkusten, funderar säkert på det här med sjukvård och HUR och OM den fungerar. Och jag är säker på att många har förutfattade meningar.


Version för utskrift Skicka till en vän

Av Anders Rosell, Chefredaktör & formgivare

Sett ur ett högst personligt perspektiv har vi i det här hushållet inte använt den spanska sjukvården i någon högre utsträckning, även om sambon känt sig krasslig de senaste tre månaderna och därmed uppsökt vård. Referenser har därför hämtats in från vänskapskretsen och valet föll så slutligen för en lokal spansk läkare – som dock har arbetat under många år utanför Spanien innan han öppnade praktik här på landsbygden. Och han pratar helt obehindrat engelska dessutom, vilket gör kontakten enkel. Han är varm, enkel och rak.

Vad man slås över i det här fallet och i jämförelse med vår tidigare erfarenhet av Sverige är hur grundlig den här läkaren är och hur snabbt man får tid till andra vårdinstanser. Sambons blodtryck visade sig vara alarmerande och skyhögt varvid Miguel, som han så passande heter, valde en omfattande hälsoundersökning för att komma till botten med orsaken. Frågor efter frågor ställdes och en remiss till radiologkliniken Marti Torres i Malaga blev följden. Inom bara några få dagar fick sambon så tid och en kroppsskanning för eventuell cancer gjordes. Vi lämnade kliniken med en fullständig rapport och bilder på samtliga av de kroppsdelar som kunde vara aktuella för ett ingrepp. Tack och lov visade sig dessa vara negativa, men läkaren ville trots det göra ytterligare en djupdykning med en specifik radiologtest för lungor och tarmar. Återigen fick sambon snabbt en ny tid och skanningen tog plats. Inte heller den visad något, mer än förträngningar i ena lungans artärer. Faran över, skulle man kunna säga. Åtminstone för den här gången.

Vad vill jag då ha sagt med detta? Vid sidan av smärre krämpor som krävt läkarbesök på såväl vårdcentral samt Malagas universitetssjukhus och nu detta, så kan jag bara för egen del säga – jag känner mig tämligen trygg om jag skulle råka bli sjuk här. Har du någon annan erfarehet? Berätta gärna det för oss.


 Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255