Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Spanien just nu - dialog, ansvar och generositet

Annons - Svenska magasinet

Spanien just nu - dialog, ansvar och generositet

Spanien just nu - dialog, ansvar och generositet

2016-12-12

Det är ett nytt politiskt landskap vi ser i Spanien just nu. En minoritetsregering som är i behov av stöd. Det har varit en krånglig och brokig väg något som den spanske monarken Felipe VI tog upp när den tolfte kongressen i modern demokratisk tid invigdes. Nu gäller det för politikerna att visa dialog, ansvar och generositet. Kungens tal möttes med en två minuter lång applåd. Men inte av alla.


Version för utskrift Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Vid sitt invigningstal av den tolfte kongressen bortsåg inte kung Felipe VI från omständigheter och den tio månader långa politiska blockaden som försenade bildandet av en regering. Det fanns ett djup i den spanske monarkens tal som inte försökte slingra sig ur de heta politiska frågorna under det fem sidor långa talet.
Kungen talade klarspråk och refererade till opinionsundersökningar som visar att spanska folket anser att politikerklassen är landets tredje största problem efter arbetslöshet och korruption.
Den spanske monarken är medveten om de svårigheter som den lagstiftande församlingen utan parlamentarisk majoritet står inför. Han uppmanade minoritetsregeringen samt oppositionen att agera med generositet och att det krävs dialog för att nå framgång.

Vid den tolfte kongressens öppnande upprepade sig historien en aning. Kungafamiljen var på plats, kung Felipe VI, drottning Letizia och kronprinsessan Leonor och prinsessan Sofía. Tronföljaren Leonor var lika gammal, 11 år, som sin far när Juan Carlos öppnade den första kongressen 1979.

Det är en ny era för Spanien med nya utmaningar. En gång i tiden spelade kungens far, Juan Carlos I, en avgörande roll vid övergången till demokrati. För efterträdaren väntar också övergångar med svåra beslut. Få kungligheter i vår tid har dock en sådan genuin utbildning och erfarenhet att luta sig tillbaka mot som den spanske monarken Felipe VI.
När Juan Carlos tillträdde fanns det en längtan efter försoning och demokrati och många smärtsamma hinder kunde övervinnas. Juan Carlos tog initiativet att samla samtliga partier, från höger till vänster, till landets första demokratiska val i modern tid.
Nu får man intrycket att de politiska institutionerna kört fast rejält. Under regeringsförhandlingarna var oförsonligheten ganska påtaglig. Det tycks som att en del inte har lärt sig något av historien.

Spanien har några tuffa år bakom sig. Den ekonomiska krisen blev en svår test för samhället i synnerhet för de mest utsatta. För miljontals människor handlade det om att få ett värdigt liv. Kungen tog upp detta vid öppnandet av den tolfte kongressen vilket är motsvarigheten till Riksdagens högtidliga öppnande.
Nu gäller det för politikerna att göra samma sak; att göra uppoffringar precis som vanligt folk fick göra under krisen.

Monarkin i Spanien är medveten om vilka skador korruptionen kan orsaka. Den spanska prinsessan Cristinas kopplingar till korruptionshärvan som rullar i landet har naggat på monarkins anseende. Korruption är ett uttryck för arrogans. Makt berusar och korruptionsfallen beskrivs som oegentligheter i en ändlös kedja. Skrämmande är att det tycks finnas en politisk oförmåga att lösa problemet.

När Mariano Rajoy nu inleder sin andra mandatperiod som regeringschef är behovet större än någonsin av dialog, samförstånd och kompromisser. Inte bara mellan de politiska partierna, även att lyssna på vanligt folk och hålla jämna steg med samhällets krav och önskemål. Välfärd är en faktor för sammanhållning och kollektiva framsteg. Dialog, ansvar och generositet måste till. 

Kungen undvek inte den katalanska konflikten även om han inte nämnde den vid namn. Han talade om ”mångfald” i Spanien, och vi förstår. Han betonade ”respekt för och att följa domstolsbeslut” och tanken gick genast till fem åtalade katalanska separatister varav den tidigare katalanska presidenten Artur Mas. Kungen betonade ”dialog med respekt för lagen och förståelse”.

Kung Filip VI vill inte se ett trasigt Spanien som faller itu, det gäller att ”bevara kraven om jämlikhet mellan alla medborgare. Spanien inte kan förneka sig själv eller ge upp och avstå från det gemensamma arvet som byggdes av alla”.
Det var några reflektioner som inte uppskattades av baskiska och katalanska nationalister samt av det vänsterorienterade protestpartiet Unidos Podemos som valde att möta kungens tal med tystnad och utebliven applåd. 

Säkert kommer kung Felipe VI att upprepa många av sina tankar i samband med jultalet som traditionellt sänds den 24 december klockan 21 vid Nochebuena.


 Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255