Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Den nya hyreslagen har nu trätt i kraft

Annons - Svenska magasinet

Den nya hyreslagen har nu trätt i kraft

Den nya hyreslagen har nu trätt i kraft

2016-05-11

Den 12 maj i år började den nya hyreslagen gälla för alla fastigheter belägna på Costa del Sol och även i övriga Andalusien. Om vad lagen innebär för fastighetsägare skrev jag om i februarinumret av Svenska Magasinet. Jag har fått flera mail från oroliga svenskar som tycker att detta är mycket komplicerat och svårt att förstå. Därför kommer här en tydligare förklaring om denna lagen och vad den betyder för de som kommer att hyra ut sina bostäder i framtiden.


Version för utskrift Skicka till en vän

Av Sven F. Källström, ägare till Alamo Costa del Sol Real Estate
Edificio Fortuna, C/ Córdoba 37, Local 5 • 29640 Fuengirola (Málaga)
Tel: +34 952 46 95 19 • Fax: +34 951 24 26 31 • E-mail: [email protected]
www.alamocostadelsol.com


Bakgrunden till hyreslagen är att många fastighetsägare har hyrt ut sina lägenheter utan att deklarera det. Detta har medfört att hotellen på Costa del Sol har sett detta som en otillåten konkurrens genom att lägenheterna hyrs ut till billigare priser än vad hotellet kan erbjuda som måste följa alla regler och betala skatt på sina hotellpriser.

Först vill jag påpeka att denna lag INTE innebär något förbud att hyra ut sin lägenhet som många var oroliga för. Det handlar istället om att myndigheten vill ha kontroll på vad som hyrs ut och att hyresinkomsten deklareras på ett riktigt sätt. Alla turistlägenheter måste alltså registreras och vara försedda med ett licensnummer.

Vad säger lagen i korthet?
1.    Gäller BARA för korttidsuthyrning.
2.    Lagen gäller INTE för uthyrning längre än två månader i följd till samma hyresgäst.
3.    Lagen gäller både om du privat hyr ut eller genom ett uthyrningsföretag.
4.    Om du inte tar betalt för din uthyrning omfattas du INTE av lagen.
5.    Om du äger tre eller fler fastigheter som du hyr ut så gäller inte denna lagen. Då omfattas du av en annan lag som rörelsedrivande uthyrningsföretag.
6.    Alla hyresintäkter skall tas upp i den årliga självdeklarationen. Så länge det är en privatperson som hyr ut så behöver man inte registrera sig som egenföretagare "autónomo" och det tillkommer inga kostnader. Inte heller finns krav på momsredovisning.
7.    Ett hyreskontrakt måste alltid skrivas oavsett hur lång tid uthyrningen är. Kontraktet måste innehålla uthyrarens namn, licenskoden, hur många hyresgäster, datum för in- och utflyttning och den totala hyreskostnaden. Priset bestämmer uthyraren helt själv och hyresgästen måste visa upp en legitimation.

 
Vilka krav måste bostaden uppfylla?
1.    Alla rum måste ha fönster och gardiner eller persienner för att mörklägga den. 
2.    Alla rum måste ha en värmekälla om den hyrs ut under tiden oktober till april. Om den hyrs ut från maj till september måste det finnas luftkonditionering. Detta krav har dispens i ett år och gäller sålunda från och med 12 maj 2017.  
3.    I bostaden måste också finnas information om städservice vid in- och utflyttning, reklamationsformulär, turistguide för området runt bostaden samt en förbandslåda. 
4.    Det måste finnas ombytesset för handdukar och lakan och örngott. Det skall vara ett telefonnummer till en kontakt vid nödfall. Lagen säger också att man inte får bo mer än 4 personer i varje rum och maximalt 15 personer totalt i hela bostaden.

Hur ansöker man om denna registrering och kan man göra det själv? 
Det går att göra det på turistrådets hemsida (Consejería de Turismo de la Junta de Andalucía) genom att printa ut formuläret, fylla i det och lämna in det till turistmyndigheten (Delegación de Turismo). Jag rekommenderar alltid att man anlitar en advokat, en gestoria eller annan kunnig person som behärskar spanska eftersom alla blanketter och förklaringar är på spanska. När du fått licensen får du ett nummer. Detta nummer ska anges på all reklam samt på hyreskontraktet. Viktigt är att du måste ange denna licenskod i alla annonser för att hyra ut bostaden. Även om du gör det privat på t. ex Blocket i Sverige eller Finn i Norge.

Om man ignorerar detta kan man bli bötfälld och det är mycket höga böter som gäller. Under det första året kommer kontrollen av utfärdade licenser att vara liten eller ingen alls. På Costa Blanca har denna lag varit i kraft ett år och det är först nu, ett år senare, som de första kontrollerna har gjorts från myndigheten.

 Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

AKTUELLA TEMPERATURER
© 2022 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255