Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Här är några av Spaniens bästa ostar

Annons - Svenska magasinet

Flor de Esgueva

Flor de Esgueva

Här är några av Spaniens bästa ostar

2015-01-13

Flor de Esgueva (Peñafiel). Esguevillas de Esgueva är ett litet samhälle utanför Spaniens gamla huvudstad Valladolid. I fem generationer har osten Flor de Esgueva framställts på obehandlad får- och getmjölk. Är lagrad mellan sju till nio månader. Hård, lite krämig till konsistensen med en kryddig och lång eftersmak. Cirkapris: 18 euro/kilot.


Version för utskrift Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Queso Manchego (La Mancha)

Den mest omtalade av alla spanska ostar. Tillverkas av opastöriserad mjölk från Manchego-får och förekommer som runda ostar.  Ifjol blev Queso Manchego D.O. Gran Reserva framställd av Sociedad Azucarera Larios vald till världens bästa ost. Tillverkad vid mejeriet La Dehesa de los Llanos i Albacete. Något kryddig, syrlig och salt smak. Smörig. Cirkapris: 25 euro/kilot.

Torta del Casar (Cáceres)
Gjord på råmjölk från får. Runda ostar som väger mellan 200 gram och ett kilo. Något bitter och väldigt krämig utan syrlighet, intensiv arom. Cirkapris: 28 euro/kilot.

Idiazábal (Navarra-Baskien)
Anses vara en av de bästa, med svart etikett. Gjord på fårmjölk av rasen ”latxa”. Cylinderformade ostar mellan ett till tre kilo, lagrade mellan fyra till åtta månader. Något kryddig och syrlig smak. Smörig. Cirkapris: 50 euro/kilot.

Cabrales (Asturien)
Spanien bästa blåmögelost. Gjord på mjölk från ko, get och får. Lagrad mellan tre till fem månader i grottor i Picos de Europa som är en bergstopp i Pyrenéerna. Tillverkas i delar på 2 till 5 kilo, halvmjuk. Stark doft, krämig konsistens, stark smak och ett kryddigt avslut. Cirkapris: 38 euro/kilot.

Mahón (Menorca)
Ost av obehandlad komjölk. Kvadratisk form och varierar i vikt mellan 2 och 4 kilo. Mjuk. Stor doft med en smak av salt och kryddigt avslut. Cirkapris: 28 euro/kilot.

Majorero (Fuerteventura)
Tillverkad av getmjölk från Kanarieön Fuerteventura. Runda ostar på mellan 2 och 5 kilo. Känns fet i munnen, lite syrlig och samtidigt söt med en angenäm sälta som avslut. Cirkapris: 30 euro/kilot.

Grazalema (Cádiz)
En av de mest prisade ostarna. Tillverkad av mjölk från får av rasen ”merinas” och getter av rasen ”payoya” som strövar fritt i bergen i Grazalema. Cylinderformade ostar som väger mellan 1,5 och 2,5 kilo. Fast struktur, intensiv, fet och lite kryddig smak. Cirkapris: 32 euro/kilot.

Zamorano (Zamora)
Även om den kan förväxlas med manchego har den sin egen personlighet. Tillverkad av obehandlad fårmjölk. Mellan 1 och 4 kilo. Når mognad vid tolv månader. Fet med intensiv kryddighet. Cirkapris: 27 euro/kilot.
 

 

Torta del Casar

Torta del Casar

Idiazábal

Idiazábal

Cabrales

Cabrales

Grazalema

Grazalema

Las Garmillas

Las Garmillas

San Simón de Costa

San Simón de Costa


Las Garmillas (Kantabrien)
Fräsch och fin konsistens om inte osten överstiger två veckor. Oregelbunden form på ett halvt kilo. Mycket krämig, lite söt med en behaglig syrlighet. Cirkapris: 13 euro per del.

San Simón de Costa (Lugo)
Gjord på komjölk och har en mörkare färg eftersom den är rökt på björkved (!). Svag rökdoft och en mild smak, något syrlig och kryddig. Cirkapris: 16 euro/kilot.

Queso de Burgos
Är typisk för provinsen Burgos och är en av de mest representativa för regionen Castilla y León. Hit kommer fårbönder under vintern och våren för att sälja sin fårmjölk men även komjölk kan förekomma som grund till osten. Den är vit, mjuk och något vattnig. Den beskrivs som mycket hälsosam med en naturlig hög proteinhalt. Cirkapris: 12 till 14 euro/kilot.

Queso de Roncal
Queso de Roncal görs på fårmjölk och kommer från Roncal-dalen vid floden río Esca i Navarra. Här strövar fåren ”lachas” helt fritt på ängar på tusen meters höjd och äter vad naturen erbjuder. Lagras under fyra månader vilket ger smak och krydda. Cirkapris: 19 euro/kilot.

Queso de Villalón
Queso de Villalón är en färskost från Villalón de Campos (Valladolid) som i allmänhet kräver att den konsumeras på en gång. Vanlig i sallader. Tillverkad på fårmjölk, ibland på ko och fårmjölk och ibland endast ko. Något söt smak en aning bitter. Liknar osten från Burgos. Cirkapris: 9 euro/kilot.
 

Queso de Roncal

Queso de Roncal


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255