Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Söta knölar och nyttiga kvistar i sängen

Annons - Svenska magasinet

Knöliris

Knöliris

Söta knölar och nyttiga kvistar i sängen

2014-02-11

Knöliris (Iris sisyrinchium). En av de tidigaste blommorna i Andalusien är den lilla vackra knölirisen med sina långa smala blad. Alla irisar har fått sitt namn av regnbågens gudinna Iris. Efternamnet sisyrinchium betyder att växten har söta knölar och de är just välsmakande och har hjälpt svältande i svåra tider.


Version för utskrift Skicka till en vän

Text/Foto: Lennart Ekman
e-post: [email protected]
 
Rosmarin (Rosmarinus officinalis)

Rosmarin, havets skum, är historiskt en populär krydda. Studerande i det gamla Grekland tog med sig en kvist när de hade prov. Man visste att rosmarin var bra för minnet. Det säger också Hamlet till Ofelia: ”Här har du rosmarin. Det är bra för minnet.” På 1500-talet i Sverige gav man följande råd: ”Bada dig ofta med henne (rosmarin) och hon ska göra dig ung.” Ett annat gammalt råd var att ha en kvist i sängen mot onda drömmar. Innan myrten blev populärt i brudkransar gjorde man dem av rosmarin som symboliserade trohet. En mycket användbar krydda således. Den är också stående beståndsdel i den bekanta kryddblandningen bouquet garni i matlagningen.
Visst är det härligt att vara omgiven av rosmarin, romero, här nere.

Pipranka (Aristolochia baetica)
En av alla hundratals arter av den här klängväxten från Amerika är den andalusiska (baetica) piprankan eller hålroten. Den kallas bl a Dutchman´s pipe, sjöskumspipa, efter sin form men formen liknar ju också en livmoder och då verkar signaturläran, lika botar lika, och gör att man tror att piprankan skulle vara verksam vid svåra förlossningar. Blomman är ju annars perfekt för att lura till sig insekter. Den luktar gott, insekten lockas ner i tratten och kommer upp full av pollen.
 

Pipranka

Pipranka

Rosmarin

Rosmarin


Agave (Agave americana)
Linné gav den här växtfamiljen namn efter havsnymfen Agaue och grekiskans agauos som betyder beundransvärd. Agavefamiljen är verkligen värd beundran för sin stora användbarhet bl a till sisal till tågvirke och till drycker. Ur växtsaften framställ pulque som sedan destilleras till mescal eller tequila. Azteker och maya använde agavens saft till att läka sår. De kunde få nål och tråd genom att bryta bladets yttersta tagg och dra ut en fiber med den och på det sättet t ex sy ihop säckar.

De spanska erövrarna tog med sig agave hem och växten trivdes utmärkt här. Den tar 10-20 år på sig att blomma och dör sedan men skjuter samtidigt rotskott till nästa generation. Blomstängeln skjuter upp snabbt men har ni tur kan ni njuta av världens största ”rabarberknopp” som den ni ser på bilden.
Agaue var en av nereiderna som red omkring på delfiner i havet enligt den grekiska mytologin.
 

Agave

Agave


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

AKTUELLA TEMPERATURER
© 2022 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255