Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Svenska Magasinet i Spanien

Vitaminer och tvångsmatning

Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien

Vitaminer och tvångsmatning

Sambon är orolig för mig. Hon anser nämligen att jag lider av akut vitaminbrist. Hon har kommit fram till detta av olika skäl. Dels i samråd med en dam som äger en hälsobutik och därmed har tusentals olika vitaminer på lager. Dels beroende på att jag inte äter 6 apelsiner om dagen, är skeptisk mot ört te’er av olika slag och fortfarande hävdar att Ginseng bara är ett potenshöjande pulver, gjort för japaner. Eller om det var tjurtestiklar? Men framför allt beror det på att jag tvärsomnar framför teven varje gång det visas upphetsande program som ”Dansa på is” eller ”Robinsson”.


Version för utskrift Skicka till en vän

Av Hans G

Så nu skall det vitaminiseras, så det så.

Sambon anser också att jag lider av något som hon kallar för vitaminfobi! Hon köper inte min förklaring att det beror på min taskiga barndom att jag har en viss aversion mot så kallade vitaminer. Inte taskig barndom på så sätt att jag for illa, tvärtom, men i vissa stycken var den inhuman.

Varje dag som man skulle gå till skolan stod morsan nämligen och bevakade ytterdörren för att man inte skulle hinna smita iväg innan hon fått visa sin omsorg. Den omsorgen bestod av en enormt stor matsked, till råge fylld, med fiskleverolja.

Inga böner hjälpte, oljan skulle ner. Om man inte drack den påstod morsan att man fick Engelska sjukan. Engelska sjukan betydde i sin tur att man tappade håret och tänderna plus att man blev kobent. Precis som alla engelska barn. Det var det där med kobentheten som gjorde att man trots allt stod ut. Man kan ju inte vara kobent om man lirar fotboll. Det var bara Garrincha som var kobent på ena sidan och hjulbent på den andra. Så oljan åkte ner. Att något kunde smaka så jävligt övergår mitt förnuft. Det är en smak som jag än idag, drygt 60 år senare kan känna och få rysningar av.

Så redan i tidig ålder grundlades en avsmak och misstro mot vitaminer. En viss aversion mot norrmän följde med, det var ju trots allt dom med sitt valtran som låg bakom hela lidandet. Men sådant tjafs biter inte på Sambon. Så nu sitter man här med bordet fullt av burkar. Det finns nämligen ett 20-tal varianter. Minst! Som till exempel Cyanocobalarin eller med andra ord B12. Vad den är bra för vet jag inte med det låter som ett slags gift.

Så samtalet på nästa grillfest är givet. ”Menar du att inte äter Thiaminmononitrat. Det måste du göra annars får du problem med att hålla tätt när du blir äldre”

”Nej jag koncentrerar mig på Inisotolhera-niacinat som lär vara bra mot fotsvett”.

Men Sambon är seriös. Det går inte att komma med en massa flumsnack, det är bara att ge sig i kast med eländet. Som tur är har jag inget fast arbete, annars hade jag fått gå upp en timme tidigare på morgonen för att hinna med. Det är inte bara många tabletter, dom är stora också, en del av storleken dam-handboll modell mindre. Man förstår precis hur en tvångsmatad gås känner sig. Men det är ju trots allt bara i förebyggande syfte. Det är värre med den nya, svenska folksjukdomen, buller i magen. Enligt en tillförlitlig källa är det minst 200.000 svenskar som går omkring och har ”buller i magen”. Man kan ju tänka sig själv hur det låter på tunnelbanan när det står en sju, åtta stycken och bullrar i vagnen.  Det måste ju vara en grej inte bara för hälsovårdsmyndigheten utan också miljödepartementet. Och det här är inte lättbotat, det räcker inte med en manlig brakare, här fordras drastiska åtgärder. Allehanda avkok på olika ogräs och potatisskal skall till för att få bukt med det som bullrar. Det är kanske till och med så att morsans gamla fiskleverolja för uppleva en renessans.

Uppmuntrad och glad i hågen av denna tanke kastar jag mig över handbollspillren. Så om ni ser någon som kommer rusande på strandpromenaden med håret på ända och fragda kring munnen är det bara jag som är ute och släpper loss lite energi.

Saludos amigas/amigos.

Må väl och ta hand om er.Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2019 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 120 000 per månad, över 2 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255