Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Varför har du ont?

Annons - Svenska magasinet

Varför har du ont?

2013-02-12

Smärta är ofta en signal att något är fel


Version för utskrift Skicka till en vän

Vid kronisk smärta (mer än 3 månader) har nervsystemet blivit överkänsligt och man reagerar på lätt beröring som vore det ett slag.

Det beror på att muskeln som dragit ihop sig -genom översträckning eller trauma- får försämrad cirkulation(syresättning) och det börjar ansamlas mjölksyra.

Mjölksyran retar muskeln att dra ihop sig ännu mer vilket ytterligare försvårar cirkulationen. Den onda cirkeln sluter sig och nu behöver man behandling(massage, manipulation, ström, akupunktur, stretching) för att bryta den.

Men varför får vi då ont?

Det är ju inte alltid så enkelt att det är ett trauma bakom. En väldigt vanlig orsak är ett monotont rörelsemönster såsom sittande i fel ställning för länge framför datorn. Eller ensidig sovställning i obekväm säng.

Eller alltför enahanda träning-men- även alltför INTENSIV träning kan leda till att man faktiskt blir övertränad. Har man konstant träningsvärk dygnet runt i flera veckor är man övertränad och behöver vila i minst 2 månader.

Kanske ännu svårare att få bukt med än den kroniska smärtcirkeln och ensidiga rörelsemönster--- är våra dåliga vanor. Rökning stryper direkt syretillförseln till diskarna i ryggen. Eftersom diskarna inte har någon direkt blodförsörjning, är de beroende av omkringliggande små kärl(vilka tillbakabildats av nikotinet) av vilka de får sin näring genom osmos/diffusion.

Dock har man sett att slutar man röka , återbildas kärlen inom ett år!

En annan bov är övervikt och kanske ännu värre -felaktig kost med mycket socker, mjöl och mjölkprodukter som alla triggar inflammation. Äter man ständigt något man är överkänslig mot går man omkring med en ständig inflammation i magen vilket i sin tur retar nerverna längs ryggraden...
Och något inte alla är medvetna om är att läkemedel kan ge smärta.
Statiner mot kolesterol har som vanlig biverkning muskelsmärta. Viss antibiotika likaså. Och många huvudvärkspatienter är förgiftade av sina smärtstillande tabletter som faktiskt kan ge MER huvudvärk om man tar dem för ofta. Då kan man till exempel avgiftas i 2 veckor med akupunktur.
 
Inom Traditionell Kinesisk Medicin talar man om utifrån kommande patogener  dvs. kyla, fukt, vind som alla drabbar oss lätt här i Spanien under vintern då temperaturen växlar så mycket mellan sol & skugga och dag & natt.
 
Dessutom kan obalanser drabba oss inifrån i form av känslor. Enligt TKM är den känsla som får ländryggen (njurarna) ur balans-rädsla. Och när det gäller axel/arm (lungan) är det sorg. För att inte tala om stress och frustration som får muskler & senor (levern) ur balans.
 
Sedan har vi den Ayurvediska traditionen där man talar om 7 chakran-knutpunkter för energi. Med yoga öppnar man 72 000 energibanor. Det finns många fler infallsvinklar...
 
Så var och en har sin egen unika smärthistoria, med svaga länkar som tenderar att brista när det som triggar just Dig händer. Vare sig det är att översvinga golfklubban eller ha en tröja för lite på kvällen eller att hamna i konflikt med en närstående. Många gånger kan man se ett mönster som upprepas men ibland behöver man lägga ett nytt pussel varje gång.
 
Sammanfattningsvis kan dock sägas att oftast kan Du inte vila dig frisk utan Du behöver hjälp att bryta den onda cirkeln och få råd om hur Du bäst kan återhämta Dig genom aktiv vila designad för just Dig!
 
Charlotta Östing, Leg. Naprapat och Dipl.Akupunktör
mobil 617 22 00 31Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255