Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk

Spanien just nu - rekordbilligt

Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien

Spanien just nu - rekordbilligt

Det är rekordbilligt i Spanien för svenska turister och den svenska kronan fortsätter att stärkas. I slutet av augusti handlades euron för 8,24 SEK. Senast kronkursen låg på samma nivå var år 2000. Bedömare anser att det är sannolikt att den negativa trenden för euron kommer att hålla i sig.


Version för utskrift Skicka till en vän

Av Ola Josefsson
Bottennotering för euron inträffade i maj 2000, då kostade en euro 8,05 SEK. I början av 2009 låg kursen som högst, 11,78 SEK. Det betyder att svenska kronan har blivit 30 procent starkare gentemot euron.
 
Trots momshöjningen den 1 september så kan Spaniensvenskar med lön från Sverige eller pensionspengar dra på mungiporna. Spanien har helt enkelt blivit billigare. Samtidigt så gynnar en svag euro den spanska exporten. Det blir billigare att handla med eurozonen, något som Spanien behöver.
 
Dessutom väntas priserna på fastigheter att rasa ytterligare då Spanien är färdigbyggt för flera år framåt. Landet har ännu inte lyckats att anpassa sin överdimensionerade bygg- och anläggningssektor. Den svarar för 14 procent av landets BNP vilket är långt över EU:s genomsnitt.
 
Enligt officiell statistik har de spanska fastighetspriserna fallit med 30 procent sedan 2007. ”Det kan jämföras med de amerikanska delstaterna Arizona, Nevada och Florida där priserna under bubbelåren 2000 till 2006 som mest steg med 120 procent, medan de spanska priserna steg med 130 procent från 2000 till 2007. I de amerikanska delstaterna hade bostadspriserna fallit med mellan 43 och 53,5 procent till och med 2011”, skriver Per Lindvall i en ekonomisk euro-analys i SvD Näringsliv.
 
Bedömare menar att det är svårt att se att den spanska fastighetsmarknaden ska kunna undvika ett prisfall i samma storleksordning eller mer.
 
Det har förresten pratats mycket om räddningslån och nödlån i sommar. Räddningslån på 100 miljarder euro som i praktiken är ett stöd till de spekulerande bankernas ägare. Bankerna har med det fått signalerna att de lika gärna kan ta stora risker.
Om det går bra gör bankernas ägare stora vinster, om det går dåligt tar skattebetalarna över förlusterna, som Mats Pettersson, frispråkig nationalekonom och professor beskriver sommarens nödlån.
 
 
Det finns positiva saker i Spanien att lyfta fram. Spanien har gjort det som flera länder planerar för i framtiden. Notan för ett nyrenoverat Sverige går på 500 miljarder kronor iform av höghastighetståg, tunnelbana och en ny Öresundsförbindelse. Spanien har redan klarat av detta i form av nya motorvägar, höghastighetståg och nya flygplatser.
 
I Spanien står sig familjeanordningen sig ännu relativt stark. Det är mänsklighetens äldsta institution och i Spanien känner människor tillhörighet till familjen. Det är här tryggheten och stödet finns.
 
Men det kommer oroande signaler. Den intressanta tesen ”broken windows theory” går i korta drag ut på att signaleffekter i urbana miljöer betyder mycket. Förekomsten av vandalism, trasiga fönster, nedskräpning eller annat sätter en norm – medan hela fönster och skräp i soptunnan i stället för på marken sätter en annan. I den förra miljön sker fler brott än i den senare.
 
En hel del negativa signaleffekter har vuxit upp med den senaste generationens spanjorer. Det att inte bry sig. Den som har studerat torg efter att ungdomar har ägnat sig åt bottellon eller sett tillståndet på stränderna efter San Juan-firandet kan nog följa tankegången.
 
Enbart i Fuengirola lämnade besökarna 45 ton skräp efter sig på stranden vid San Juan-firandet i juni. Ett trettiotal renhållningsarbetare plus lokalpoliser ägnade 11 timmar för att städa och få kommunens stränder rena från avfall. De senaste åren har firandet resulterat i nedskräpade stränder och antisocialt beteende. En caseta på stranden playa de El Castillo brändes ned, río Fuengirola användes till toalett och på bron ”puente de la Armada” bröts räcken loss.
 
Samtidigt som den terrordömde norske massmördaren Anders Behring Breivik dömdes till 21 års fängelse och enligt svensk media ”höjde en knuten högernäve i en högerextrem hälsning” tågade den spanske kommunisten Juan Manuel Sánchez Gordillo med en knuten högernäve genom Andalusien.
 
Sánchez Gordillo har tillsammans med det kommunistiska fackförbundet SAT ägnat sig åt ockupation och rånat livsmedelsbutiker. Kundvagnar har fyllts med mat och andra förnödenheter för att sedan delas ut bland fattiga. Det är värt att notera att Sánchez Gordillo är borgmästare och sitter i Andalusiens parlament för det politiska partiet Förenade vänstern, Izquierda Unida (IU).
 
Nu kommer det rapporter om hur snattare har börjat hänvisa till de kommunistiska rånarnas statuerade exempel. Polisen har gripit personer lite varstans som har gått in i livsmedelsbutiker för att plundra och råna.
 
Det skulle vara djupt olyckligt om det spanska samhället präglades av moraliskt undantagstillstånd.

(Artikeln publicerad september 2012)Axplock ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2018 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 120 000 per månad, över 2 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255