Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Sierra de las Nieves - ett naturparadis!

Annons - Svenska magasinet

Sierra de las Nieves - ett naturparadis!

Sierra de las Nieves - ett naturparadis!

2012-02-09

Sierra de las Nieves är ett enhetligt geografiskt område som bildar ett naturparadis beläget i den centrala delen av provinsen Málaga. Endast några kilometer från Costa del Sol kan besökare njuta av en lantlig atmosfär och rika naturområden. Här finns en bevarad samexistens mellan människa och natur


Version för utskrift Skicka till en vän

Av Katarina Lindevall

Hjärtat av Sierra de las Nieves är ett biosfärreservat omgett av 9 byar. Ett biosfärområde är ett naturområde som officiellt ingår i Unescoprogrammet ¨Man and Biosphere Programme¨ som inrättades 1970 i syfte att skydda kulturlandskap. 2007 fanns det 529 reservat i 105 länder. I Spanien finns det idag 40 biosfärreservat varav Sierra de las Nieves är ett av nio belägna i Andalusien.

Aktiva politiker har sedan 1991 tillsammans skapat ett samvälde mellan dessa nio byar som idag bär det gemensamma namnet Sierra de las Nieves. Syftet med samarbetet är att bevara dess rika natur, kultur, historia och tradition.

Turismen

Sol, strand, natur och kultur är de fyra huvudpelarna i den Andalusiska turismen förklarar Tomás Rueda Gaona, programdirektör för främjandet av Sierra de las Nieves. Man har gjort en stor satsning på infrastrukturen i och runt byarna. Vägarna må vara slingriga men i gott skick.

Området är väl skyltat som gör att det är lätt att navigera sig fram. Man har byggt upp och bevarat historiska byggnader i den traditionella Andalusiska stilen med vitmålade hus och blommor. Museum och sevärdheter har rustats upp. Kvarnar, kyrkor, vattenkällor,  jordbruk- och hantverksredskap har bevarats. Det finns till och med gamla olivpressar som är i bruk än idag.

Maten

Gastronomin är baserad på en mångfald av lokala råvaror. Man har sedan urminnes tider använt sig av produkter från både jordbruk och vildmarken. Det är främst oliver, mandlar, fikon och honung man skördar.

Den huvudsakliga djuruppfödningen är getter som trivs alldeles utmärkt i det bergiga landskapet. Det finns också ett rikt utbud av bönor och baljväxter. Den bördiga jorden bjuder på en oändlighet av aromatiska växter.

Då och nu

Förr i tiden var invånarna i byarna självförsörjande och levde av jordbruk och djuruppfödning. När turismen anlände till Costa del Sol, flyttade många istället till kusten för att bo och arbeta.

Idag ser det  annorlunda ut. Med hjälp av de satsningar man gjort på turismen i Sierra de las Nieves har arbetstillfällen skapats. Några av de yrken och hantverk som man fortfarande kan hitta i byarna hör till sadelmakare, korgflätning, keramik och järnsmide.

¨Det är en balansgång mellan turismen och bevarandet av området¨, förklarar borgmästare Sebastián Rueda Ruiz. ¨Eko-turismen måste växa på rätt sätt, där turismen gynnar området och inte utsätter det för risker eller överexploatering. Utbudet av de lokala produkterna är begränsat, men man ska kunna dela med sig av det på ett balanserat och ekologiskt sätt¨, fortsätter Ruiz.

Aktiviteter

Inom åtta månader räknar man också med att ha informationskontor i varje by. Detta är en ny satsning där man utbildat 18 personer som alla har samma måtto och mål med turismen i Sierra de las Nieves. Det utlovas att de talar engelska och kommer att fungera som ambassadörer för parken. Man kommer att informera och uppmuntra turister om de gemensamma mål man har att dela med sig av natur och kultur på ett omsorgsfullt och värdigt sätt.
 
www.sierranieves.com erbjuder en väldigt informativ webbsida på engelska som ger god insikt om de olika områdena värda att besöka. Här kan du finna vandringsleder, äventyr med canyoning, grottor, bergsklättring, ridning, paddla kajak, paintboll, cykling och mycket mer.
 
Det finns även kartor att ladda ner och skriva ut innan man ger sig iväg. Man kan läsa om varje bys historia och de festivaler som anordnas. Här finns också bilder och olika filmsekvenser både från byarna och naturreservatetet. Det finns rekommendationer på barer, restauranger och inhemska recept för den som vill utforska det typiska köket. Du kan även finna olika övernattningsalternativ om man planerar mer än en dagsutflykt.
 
De olika säsongerna
 
Sierra de las Nieves har en ständig våg av besökare året runt. Varje årstid har sin charm. På våren är bergen täckta av mängder av blommor i olika färger. Sommarmånaderna bjuder på svalkande vatten från bergens källor och vattenfall. På höstkanten blir det svalare och marken är täckt av höstlöv i alla dess färger. Vintern bjuder på en svalare men fortfarande behaglig temperatur med spektakulära vyer av bergstoppar, emellanåt täckta av snö.
 
Sierra de las Nieves är ett unikt område väl värt att utforska, en näst intill orörd juvel bara 15 min från kusten.
 
Det finns tre huvudvägar för att komma till Sierra de las Nieves
 
Från Málaga: A-357, sedan A-354 som leder till Casarabonela och Alozaina, eller A-337 i riktning mot Coín och därifrån till Monda på A-335 eller Tolox och Alozaina A-366.
 
Från Marbella: A-355 till Ojén eller A-7176 som leder till Istán.
 
Från Ronda: A-366 i riktning mot El Burgo och Yunquera.

Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien


Svenska Magasinet i Spanien

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255