Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Ove och Liisa byggde sitt drömhus på Solkusten

Annons - Svenska magasinet

Ove och Liisa byggde sitt drömhus på Solkusten

Ove och Liisa byggde sitt drömhus på Solkusten

2012-02-08

Ove och Liisa är ett fantastiskt trevligt par, från Finland. De pratar svenska, eller högsvenska som de kallar det. Det är mycket ”joo, joo noog äär det braa alltid”. Första gången jag träffade dem var när Ove tittade in i min möbelbutik BLOND i Mijas Pueblo. Han var som vanligt på väg till kommunen, för något besked angående deras husbygge, som slashasarna på kommunen givetvis inte var färdiga med


Version för utskrift Skicka till en vän

Av Annika Jonsson

Detta hände många gånger och han handlade också mycket möbler av mig. Det var så jag lärde känna detta finska, ”högsvenska” par. Jag tyckte att de verkade väldigt trevliga så en dag frågade jag Ove om han och hans hustru Liisa ville komma på middag hem till oss. Han tittade på mig och så sa han: ”Joo, joo noog koommer vii!” Inga krusiduller där inte. Ingen av dem är speciellt pratglada av sig utom Ove förstås när han börjar prata om sina projekt. Då kommer han igång och Liisa ler och nickar alltid instämmande. De verkar vara rörande överrens om det mesta.

Ove flyttade hit ner till kusten 2006. Liisa kom ett och ett halvt år senare. Aha, tänkte jag, de är kanske inte så perfekta ändå. Så jag frågade varför?:

Liisa: Vi hade två gamla hundar och vi ville inte lämna dem så jag fick vänta tills de hade somnat in.”

Så mycket för det, tänkte jag. De är ta mig sjutton perfekta! Personer som gör så är, i min bok, underbara, omtänksamma människor. Jag frågar nu Ove varför flytta just hit till kusten?:

Ove :” Min pappa har bott här nere sedan 70-talet så jag har tillbringat mycket tid här nere på semestrar”

"Och du Liisa?”

Liisa :” Samma med mig, vi har trots allt varit ihop sedan 1975”

Ove: ” 1975 bestämde jag mig för att 2006 skulle jag flytta ner hit. Så det gjorde vi!”

”Hur kan man bestämma något sådant så långt i förväg?”

”Jag ritade två paralella linjer. Den undre var där vi befann oss nu. Den övre var max vad man kunde komma som reklamfotograf i Finland. När jag fyller 50 så vill jag börja trappa ner och när jag är 55 så skall jag pensionera mig och flytta till Spanien. Och hittills har allt gått som planerat. Jag var ju trots allt den framgångsrikaste reklamfotografen i Finland under många år.”

Detta är, måste jag tillägga, så typiskt för Ove. Det är inga tveksamheter här inte. Nä bestämmer man någonting så skall det bli så! Inget tjafs!

Trivs ni bra här nere? 

Ove :” Joo, joo noog triivs vii alltiid. Men jag kan säga så här att gräset är inte grönare på andra sidan staketet. Så är det! En sak är att vara här och hälsa på, en hel annan sak är att bo här! Jag är ju egenföretagare och har kämpat med näbbar och klor för att få det här huset byggt. Byråkratin här nere är ju inte klok! Men vi ångrar absolut ingenting. Nu är ju huset till slut färdigt och om jag får säga det själv så blev det hyfsat bra eller hur?”

”BRA! Det är väl bara förnamnet! Det är helt otroligt!

Det låter som om du inte är helt övertygad om att detta är rätt val. Om ni hade varit tvugna att välja mellan Spanien och Finland, vad hade ni valt då?”

Ove: ” Solen finns här, inte i Finland. Hade vi inte haft mörkret och kylan i Finland så är mitt Finland bäst! Men igen, vi ångrar ingenting.”

Liisa :” Joo, joo men en annan sak är att man umgås mycket mer här nere med goda vänner verkar det som. Men det beror ju givetvis på det varma klimatet, precis som Ove sa.”

”Ni har ju förmånen att kunna bo både här och i ert kära Finland. Vilken lyx!”

Ove :” Jag är något så förbannat trött på att höra det där! Vi har själva skapat detta! Vi har gemensamt, Liisa och jag, kämpat för att ha det så här! Sluta klaga!”

Jag håller med dem helt och hållet. Folk har en förmåga att vara avundsjuka, så avundsjuka. Istället skall man ju bara gratulera eller hur?
 
”Nu till ert fantastiska hus Villa Sueño. Vem av er är det som är designern här?
 
Ove: ” Joo, joo noog är det jag alltid!”
 
Ove:” Mitt företag Ce Log Houses jobbar med det finska företaget Kuusamo Houses. Jag har Andalusia. Man kan köpa färdiga hus från oss eller modifiera dem eller planera ett helt eget designat hus. Vi bygger i trä, stommen alltså, som givetvis har ekologisk isolering. Vi har ALDRIG mögel! Sedan kan kunden välja om han vill ha panel, stock eller sten som fasad. Det är därför vårt hus här har alla tre olika varianterna så att folk kan komma och titta.”
 
Jag avbryter här och säger
” Det där med att bygga i trä här nere i Spanien är det inte lite uppförsbacke? Och är inte folk också oroliga för att det brinner lättare?”

Ove:” MASSOR AV HUS HAR BRUNNIT HäR NERE! Ta köpcentret i Calahonda, det brann ju eller hur? 99.9% av alla hus som har brunnit här är traditionella stenhus! Dessutom så är givetvis vårt trä special-behandlat mot brand, så det så!” ???
 
” Jag vet inte vad ni tycker, men för mig är detta ett väldigt skandinaviskt designat hus?”

Ove:” Joo, joo men så har man vuxit upp med Alvar Aalto också. Men det viktiga är att det måste finnas liv i huset. Jag tycker om när det finns en massa ”lösa kvadratmeter”, som en arkitekt en gång uttryckte det. Alltså utrymmen som egentligen inte har en definitiv funktion. Det tycker jag om. Annars blir hus så tråkiga och opersonliga. Jag tycker om hus som har luft och höjd.”
 
Och vem kan opponera sig mot det. Villa Sueño är ett hus som har just det. Höjd och rymd tillsammans med en noggrann , utstuderad finsk design. Ett fantastiskt hus helt enkelt. Ingenting, jag säger ingenting är lämnat åt slumpen. Allt här är genomtänkt, alla produkter de har använt är det absolut senaste man kan tänka sig. (Se listan nedanför) Grunden är t.o.m. byggd för att kunna stå emot jordskalv! Ni fattar vad jag menar!!
 
” Vad gör du Liisa när Ove håller på att designa och bygga?”

Liisa: ” Joo, joo jag handlar lite och jag vet inte...”
 
Ove:” Va sjutton, hon har handlat in allt material. Hon har burit på sten och virke. Hon städar efter gubbarna. Hon håller ordning på alla papper. Hon gör i stort sätt allting! Hon är känd som Senora Finlandesa i de flesta byggmaterialhandlarna numera! Utan henne hade inget gått.”
Liisa ler återigen sitt varma, charmerande leende. Ett radar par säger jag.
 
”Ni har en trädgård här, är det viktigt för er?”

Ove, efter lite betänktid: ”Trädgård är inte viktigt men vi har päronträd, apelsinträd, citronträd", säger han med kärlek.
 
Liisa: "Joo, och tomater, sallad, avocado. Grönsaker är viktiga. Men blommor är inget för mig. För mycket pill i rabatterna. Nä, gröna växter skall det va".
 
Ove:” Joo så skall det va!” 
 
” Vad gör ni två när ni inte håller på med det här?”

Liisa:” Jag tycker mycket om att läsa. Och så gör jag gärna marmelad från våra frukter. Se här, varsågod, den här är till dig.”
 
Ove:” Det gör inte jag. Men vi arbetar inte egentligen utan det här är vår livstil. Svårare än så är det inte. Man skall tycka om det man gör, då blir det inget arbete. Dessutom är jag ju pensionerad. Jag skall i sommar riva min kompis hus i Finland, det är ett stockhus, och så skall jag bygga en rökbastu av stockarna. Kanske det är min hobby??”
 
Liisa:” Ibland, när anden faller på, så åker vi iväg någonstans. I förra veckan så var vi i Gratzalema, ovanför Ronda. Ett helt otroligt vackert ställe. Vi njuter av naturen, äter en god lunch och träffar goda vänner”
 
Ove:” Joo, joo och så ibland kan jag titta på någon intressant arkitektur.”
 
Ove och hans hustru Liisa är ett väldigt udda par som jag har haft förmånen att bli god vän med. De är så samspelta och överens att man nästan ryser. De har tillsammans byggt ett helt otroligt hus här nere på kusten. Ett perfekt hus skulle man kunna säga. Ove och Liisa står naturen väldigt nära. Inte bara när de bygger hus utan också privat. När Liisa berättar om deras sommarställe hemma i Finland, som varken har vatten eller el, så tindrar hennes ögon. Det bästa hon vet, säger hon försynt.
 
PS. Bara för att bevisa hur perfektionismen är deras motto så kan jag säga att Ove designade och handlade badrumsmöbler från mig. Men vad gör han? Han har använt båtlack och lackat dem tio gånger! Men det räcker inte, nä Ove säger :
 
”De åtta första gångerna så använde jag blank lack som jag spädde ut med lacknafta, först två varv 50/50, sedan två varv 40/60, sedan fyra varv 20/80 och till sist två varv med matt lack 10/90.”
 
PS 2 Vad glad jag är att gubbarna på kommunen är så sega. Utan dem så hade jag antagligen aldrig träffat detta par. Så inget ont utan att det har något gott med sig”
 
www.celoghouses.com
www.evoimport.com
 
 *  Brunner: Brasor av allra högsta kvalitet på marknaden, även med vattenmantel  för uppvärmning av bruksvatten
*  DRU:  Gasbrasor från Europas äldsta fabrikatör.
*  Unidrain:  Första i världen på att göra linear-golvsilar till våtutrymmen. Även det ända märket med patent på skydd mot   väggen.
*  Enervent:  2st Luftbytesmaskiner som också värmer  och kyler. Tar tillvara över 87% av den  varma / kalla energin. Maskinerna är försedda  med filter = ren inneluft
*  SistemAir:  Centraldamsugare.  TM testvinnare i Finland 2011
*  Bastu + IKI:    IKI-Kiuas bastu-ung samt bastu från Finland
*  KWH-Pipe:  Golvvärme med vatten av högsta kvalitet som finns på marknaden = lång livslängd
*  Kiilto: Kiiltos golvmembran som också fäster på rostfritt stål (golvbrunnar)

Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien


Svenska Magasinet i Spanien

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
casinofox.se
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255