En lokal kampanj ska öka tryggheten på stadens gator. Både genom information och straffåtgärder. 

Stadshuset i Torremolinos har satt in en rad åtgärder för att motverka trafikproblem som orsakas av elscootrar och liknande enpersonsfordon. Tanken är att öka respekten för trafikregler bland personer som använder dessa fordon genom en informationskampanj. Enligt stadshuset ökar incidenterna som de orsakar under sommarmånaderna. Kampanjen har lanserats innan kraftigare regler som kommer att straffa förarna träder i kraft.  

Dessa steg kommer till följd av klagomål från boende i staden. Flera invånare har uttryckt sin oro över att många som kör elscooter inte bryr sig om hastighetsbegränsningen (25 km/h) i uppbyggda områden.  

Kampanjen har organiserats av stadshusets departement för trafik och transport. Den ska påminna användare av dessa fordon att det är förbjudet att köra på gångbanor och gågator och olagligt att skjutsa personer, bära hörlurar och använda mobiltelefon medan man kör.  

Annons

“De som kör elscooter måste följa grundläggande trafikregler som att stanna vid stopskyltar, trafikljus och övergångsställen. Vi rekommenderar också att använda hjälm och reflexväst samt att man har ansvarsförsäkring,” säger stadshuset. 

Lokalpolisen påpekar också att den som kör dessa fordon under påverkan av alkohol eller andra droger kan bötfällas med belopp mellan 500 och 1 000 euro. Dessutom kommer fordonet att tas i beslag om föraren testar positivt. Boten för att använda mobiltelefon samtidigt kommer att ligga på 200 euro. 

Om den som gör sig skyldig till lagbrott är under 18 kommer personens föräldrar eller förmyndare att hållas ansvariga.