Trots att fler nya anställningar skapas står den spanska löneutvecklingen still. 

Det är en nästan unik situation på global nivå. 

Knappt 4,5 miljoner fler nya jobb skapades i Spanien under 2023 jämfört med 10 år innan. Det är en stor tillväxt men det har inte inneburit högre löner. “Lönen som spanska arbetare får ut har inte förbättrats under det senaste årtiondet.” Så står det att läsa i en rapport från internationella arbetsorganisationen (ILO).

Detta är en mycket ovanlig utveckling på global nivå och Spanien är ett av bara 5 länder som haft lönedeflation. De andra är Australien, Brasilien, Colombia och Egypten.

“De värsta effekterna har upplevts bland unga människor i Spanien och Australien,” konstaterar ILO. Internationellt kan man också se en skillnad mellan könen då unga män har dragit större nytta av återhämtningen på arbetsmarknaden än kvinnor. Detta är dock inte sant i Spanien. 

Kvinnor mellan 25 och 30 hade en tidigare lönemässig återhämtning än män i samma ålder och tar ikapp när det gäller löneskillnader. Detta förklarar ILO med att kvinnor i större utsträckning skaffar sig en högre utbildningsnivå.

Arbetslöshet bland unga

De senaste 20 åren har arbetslösheten bland unga sjunkit i hela världen fram till pandemin 2020 när den åter började stiga. Situationen är värst i arabländerna och Nordafrika där fler än var tredje person under 30 saknar sysselsättning. I Spanien är samma siffra 21,2 procent och ILO slår fast att “unga personer har svårt att hitta trygga anställningar i de flesta regionerna”. 

I rika länder menar organisationen att det är osäkerheten som kommer med tillfälliga anställningar som är det största problemet för unga människor. “Det är en källa till ångest och hindrar deras ekonomiska självständighet,” varnar de. 

Trots detta förutspår ILO att siffran kommer att sjunka till knappt 13 procent lagom till slutet av 2025.