Under årets sex första månader hamnade spanien på tredje plats i hela världen när det gäller cyberbrott. Det uppskattas att vart femte brott i landet nu sker online. Här kommer några tips på hur du kan vara vaksam.
20 procent av alla brott som begås i Spanien sker numera på internet enligt ny statistik. Siffrorna presenterades av Fernando Grande-Marlaska, ministern som ansvarar för bland annat nationell säkerhet, i samband med att regeringens strategi för att motverka cyberattacker presenterades.
375 506 dataintrång rapporterades förra året. Under detta års första hälft toppar Spanien i Europa och ligger på tredje plats över hela världen när det gäller cyberattacker. Bara Japan och USA har fler. De mest uppmärksammade fallen är attacker på Hospital Clinic de Barcelona, Euskatel och Telepizza.
Det vanligaste brottet är stöld av olika typer av information, oftast gäller det emailkonton på olika företag, bankkonton, kryptovalutor, till exempel Bitcoin, och betalkortsnummer.
Kriminella skickar också massmail till personkonton som utger sig för att komma från officiella myndigheter som ett försök att komma åt folks personuppgifter. De innehåller länkar med så kallad malware, ett program som tar kontroll över användarens dator eller mobiltelefon.
Utpressning är också vanligt. Kriminella skickar meddelanden med hot om att privata foton kommer att publiceras online om inte offret betalar en viss summa, ofta genom kryptovalutor för att göra brottet svårare att spåra.
Antalet brott når sin topp under semestertiderna. Inflationen innebär att resor just nu är rekorddyra. Internetbrottslingar utnyttjar detta genom att skicka falska mail med erbjudanden om billiga resor och hotellnätter.
Kaspersky är ett säkerhetsbolag inriktat på internet. De har några tips på vad man bör tänka på under dessa månader.
Planera endast semestern på pålitliga hemsidor och var uppmärksam på om priset verkar orimligt lågt och om hemsidan efterfrågar ovanligt mycket personlig information. Dubbelkolla att länken till hemsidan inleds med ‘https’ och att webbläsaren visar en hänglåsikon i sökfältet.
Var försiktig om hemsidan innehåller många stavfel eller namn som påminner, men avviker, från ett känt varumärke.
Kolla också om det finns pålitliga recensioner av hemsidan.