Spanien följer efter Sverige och flera andra länder. Förra veckan beslutade Sverige att skicka fler vapen till Ukraina för att hjälpa landet i kriget mot Ryssland och nu ska Spanien göra samma sak. Detta efter att Tyskland under veckan bestämt sig för att skicka stridsvagnar som efterfrågats av den invaderade nationen. 

Ukraina har bett om stridsvagnar, bland annat av modellen Leopard 2A4. Den spanska regeringen, som förfogar av 108 sådana, har avvaktat med beslutet ifall man ska skicka några av sina. Pedro Sanchez regering ville invänta Tysklands beslut om ytterligare vapen då åsikterna om det militära stödet varierar inom regeringspartierna. 

Podemos har väckt kritik mot beslutet i den spanska kongressen då Ukraina inte bara bett om fordonen för försvar, utan även för en motoffensiv. 

Försvarsminister Margarita Robles svarade på kritiken i samband med att frågan lyftes i kongressen. Hon försäkrade att allt militärt material som skickas till Ukraina är menat som en del av deras legitima försvar mot den invaderande makten. 

Félix Bolaños, som är minister för presidentskapet, talade vid tillkännagivandet. ”Det vore oförklarligt att ställa sig någon annanstans. Spanien är där vi måste vara. Tillsammans med Tyskland, Italien, Frankrike, Portugal och alla våra allierade. Beslutet att hjälpa Ukraina är en del av vårt samarbete med NATO och det har ett brett stöd bland folket och i kongressen”, sade han då. 

Ukraina har efterfrågat modellen Leopard 2A4 som Spanien har 108 av. Dessa har köpts in i omgångar från Tyskland sedan 1995 för en totalsumma av ca 15 miljoner Euro. I skrivande stund väntas Spanien skicka mellan 20 och 53 av dessa. 

Fler detaljer kommer under veckan.