Nikita Chibrin, en 27-årig soldat som övergav sin post under kriget i Ukraina, har fått asyl i Spanien. Chibrin flydde från sin tjänstgöring i juni och har nu fått sin ansökan beviljad av de spanska myndigheterna. Det uppger källor inom polisen till tidningen SUR. 

Chibrin har berättat att han var en del av ett militärband som prisats för sitt “hjältemod” av Rysslands president Vladimir Putin. Han landade på flygplatsen i Madrid i tisdags efter att ha rest med ett kommersiellt flyg från Marocko. Han fick resa genom många olika länder innan han kom fram och var tvungen att spendera 48 timmar på ett flyktingcenter medan hans ansökan om politisk asyl utreddes. 

Han får nu stanna i landet på ett tillfälligt uppehållstillstånd medan hans fall utreds. Källorna uppger även att han har för avsikt att vittna om krigsbrott som begicks av hans förband under krigets inledande månader. Han säger också att han själv inte deltagit i dessa brott och att han inte har avfyrat ett enda skott. Detta till följd av att han blev degraderad på grund av ordervägran direkt efter invasionen. Istället för att delta i direkta strider ska Chibrin ha arbetat som mekaniker en bit från fronten.   

Den före detta soldaten ska ha gått med i den ryska armen av ekonomiska skäl i juni 2021. Åtta månader senare säger han sig ha lurats med på den “speciella operationen” i Ukraina och att hans förband tog sig in via Belarus. Nikita Chibrin deserterade från den ryska armen fyra månader senare.