Vi besöker Chefchaouen – Meknes – Volubilis – Fes – Rabat – Tanger. Fyra nätter och fem dagar med besök på vingård utanför Meknes.
Programtext: Siv Ling

Den populära Marockoresan börjar med att vi samlar vi upp resenärer med buss från Almuñécar på Costa Tropical och därefter utmed Costa del Sol till färjestationen i Algeciras. I november 2015 besökte vi för första gången en vingård utanför Meknes i Marocko vilket blev ännu en succe och vi fick provsmaka både vitt, rosé och rött plus marockansk cava. Nu besöker vi den igen. Årets nyhet är att vi bor på en RIAD i Chefchaouen.

Upplev ”den gåtfulla staden” Fes, Marockos kulturella centrum, som tjänstgjort som landets huvudstad längre än någon annan stad och är Marockos äldsta kungastad. I Meknes bor vi två nätter på ett av de trivsammaste hotell jag vet, hotell Transatlantique, (60 km från Fes). Från hotellet har vi en fantastisk utsikt över Meknes medina och ringmur. Under resan gör vi uppehåll vid ruinerna efter den romerska handelsstaden Vouloubilis.

I Meknesregionen besöker vi en vingård med provsmakning av marockanskt vin. I den kungliga huvudstaden Rabat gör vi stadsrundtur och äter gemensam lunch innan vi fortsätter till Tanger där vi har sista övernattningen. Under hela resan har vi gemensamma luncher som ingår, vi tycker det är viktigt att komma till dukade bord när man reser, istället för att behöva leta efter restauranger på främmande platser och läsa menuer som man kanske inte förstår. Det är också viktigt att dagsetapperna med buss inte blir för långa, från den nya hamnen utanför Tanger kör vi 100 km den första dagen och stannar i den charmiga staden Chefchaouen där gemensam lunch väntar. Vi ägnar sedan hela eftermiddagen till att utforska staden och har tid på egen hand för eventuell shopping.

Nästa dags bussresa är totalt 202 km mellan Chefchaouen och Meknes, och 4:de dagens bussetapp är 138 km Meknes – Rabat och slutligen Rabat – Tanger 278 km på motorväg efter lunch.

Dag 1- 2/11: Costa del Sol – Algeciras – Tanger Port Med – Chefchaouen
Vi börjar uppsamling med buss i Almuñecar och fortsätter utefter Costa del Sol till hamnstaden Algeciras där vi tar färjan över Gibraltarsundet till den nya hamnen i Nordafrika, Tanger Med. Från hamnen fortsätter vi med buss (ca 100 km) upp i Rifbergen med sitt storslagna landskap, till en av Nordmarockos mest charmerande och pittoreska städer, Chefchaouen som är belägen över 650 m ö h.


Här äter vi dagens lunch på en typisk marockansk restaurang innan vi gör en gemensam promenad för att beundra den natursköna vy som staden bjuder på. Vi besöker inga monument, men vi ser istället hur människorna lever i dessa små bergsbyar. Tiden skruvas flera hundra år tillbaka. Vi ser barn till och från koranskolan, tvätterskor, åsnor med gasflaskor på ryggen för leverans till de blåmålade husen, det gemensamma bageriet och mycket annat. Vi har också fri tid på egen hand, kanske vi vill sitta på ett av de många utekaféer som finns på torget, eller gå in i Medinan för att handla. Middag och övernattning på en fyrstjärnig Riad.

Dag 2. 3/11: Chefchaouen – Vouloubilis – Meknes
Efter frukost på hotellet fortsätter vi ca 200 km till den 2.000 åriga romerska handelsstaden Vouloubilis, som idag är en ruinstad med resterna av capitolium, basilikan, badanläggningar, pelargångar, framgrävda stenlagda gator där man ser spår efter hjul som rullade fram här för 2.000 år sedan, en imponerande triumfbåge och många vackra mosaikgolv i bostadshusen. Vi gör ett uppehåll och beundrar ruinerna innan vi äter dagens gemensamma lunch strax utanför ruinstaden.
Efter lunchen fortsätter vi till en vingård strax utan Meknes, där får vi lära oss lite om marokanska viner och provsmaka både rött, rosé och vitt vin plus marockansk cava! Från bodegan fortsätter vi till Meknas och tar in på ett av de trivsammaste hotellen jag känner i Marocko, hotell Transatlantique med sin vackra trädgård som har en fantastisk utsikt över medinan och ringmuren.
Middag och övernattning på fyrstjärniga hotell Transatlantique.

Dag 3. 4/11: Meknes-Fes-Meknes
Efter frukost åker vi ca 60 km till Fes, Marockos kulturella religiösa centrum. Där börjar vi med en panoramatur med buss så att vi kan se Marockos största Medina från ovan. Vi stannar också framför det kungliga slottet för att beundra de sju portarna i brons. Den större delen av besöket ägnar vi åt Medinan som är en labyrint med smala gator och gränder. Här ligger Karouianmoskén som byggdes för över tusen år sedan och som genom alla århundraden varit högborgen för teologiska studier i Marocko. Vi kommer att trängas med en ständig ström av människor, ett gatuliv som är oförändrat sedan mer än 1000 år.


Lunchen som består av marokanska specialiteter och underhållning (orientalisk dans) äter vi inne i Medinan. Under eftermiddagen återvänder vi till Meknes där vi stannar framför Marockos vackraste port, Bab Al Mansour. I Meknes fortsätter vi att titta på stadens sevärdheter som Moulay Ismails, (den blodige sultanen) grav, Ville Imperiale, slottsområdet med den enorma bassängen och stallarna med plats för många av sultanens 12.000 hästar.
Meknes som är den fjärde av Marockos kungastäder blomstrade upp i slutet av 1600-talet, då som huvudstad för den mäktige sultanen Moulay Ismail, bror och efterträdare till den förste sultanen av alaouiternas ätt, (den nuvarande kungadynastin i Marocko). I Meknes lät denna sultan bygga upp ett palats som skulle överträffa tidigare härskares palats, som förebild hade han Versailles i Frankrike.
Middag och övernattning på fyrstjärniga hotell Transatlantique i Meknes.

Dag 4. 5/11: Meknes-Rabat-Tanger
Frukost på hotellet innan vi åker ca 138 km till den Kungliga huvudstaden Rabat där vi gör en stadsrundtur och bl a besöker borggården med det kungliga slottet, Tour Hassan, Muhammed V:s Mausoleum och de vackra Chellahs trädgårdar, där det en gång låg en punisk koloni. Dagens lunch äter vi i Rabat innan vi fortsätter norrut till Tanger (278 km).
Middag och övernattning på trestjärniga hotell Rembrandt i Tanger.

Dag 5. 6/11: Tanger-Algeciras-Costa del Sol-Costa Tropical
Frukost på hotellet innan vi börjar vår panoramarundtur med buss i Tanger, då vi bl annat åker ut till Herkulesgrotterna och Afrikas nordvästligaste udde, Cap Spartel. Vi stannar sedan vid Tangers spännande Kasbah och Medina, där vi gör en promenad som slutar vid Grand Zocco. Inte långt härifrån äter vi dagens gemensamma lunch innan vi åker till Tangers hamn för att ta färjan till den sydspanska staden Tarifa.
Från Tarifa kör vi tillbaka till Costa del Sol och Costa Tropical (Almuñécar).

PRIS: 850 euro per person i dubbelrum. Tillägg för enkelrum: 96 euro
I priset ingår: Buss Costa del Sol/Algeciras/Costa del Sol + buss i Marocko
Färjbiljetter Algeciras – Tanger Med – Algeciras
En natt på Riad, tre nätter på fyrstjärniga hotel med middag + fem luncher på restauranger
Svensk guide under hela resan, Siv Ling
Entréer till de monument som står i programmet.
Besök på Marokansk vingård med provsmakning.
Lunch med underhållning i Fes, orientalisk dans
En flaska mineralvatten i bussen varje dag
Mineralvatten till alla måltiderna + vin till en (1) måltid.
Ingår ej i priset: Dricka till maten (förutom mineralvatten) och dricks.

Anmälan och mer information:
Siv B. Ling
e-postadress: guidesiv@gmail.com
tlf: +34 609 577 162