Jordbrukare från Málagaprovinsen deltar i en stor demonstration den 5 september i Cordoba. De vänder sig emot de allt striktare direktiv för branschen som etableras av EU. Det är just nu mycket svåra tider för jordbruket på grund av torka och stigande kostnader. 

I tisdags enades de stora jordbruksorganisationerna i Málagaprovinsen tillsammans med Cooperativas Agroalimentarias (en nationell jordbruksorganisation) om att stödja demonstrationen. Detta blir den första sammankomsten för att visa missnöje av – vad man erfar – flera under hösten. 

Protesterna nästa vecka sammanfaller med en konferens för EUs jordbruksministrar. Enligt de spanska bönderna innebär nya direktiv för klimatet och matsäkerhet att tusentals familjer riskerar sitt levebröd. De kallar den stora majoriteten av ministrarna “verklighetsfrånvända.” 

Enligt tidningen SUR sade en grisbonde i Málagaprovinsen att: “Vi blir kontrollerade hela tiden och hur bra vi än arbetar så duger det aldrig.” 

Annons

Enligt uppgifter från Eurostat har priserna för de andalusiska bönderna stigit stadigt de senaste två åren. Gödningsmedel, fytosanitära medel (som hindrar sjukdomar på växter), plast, diesel och el har alla blivit dyrare. Totalt steg produktionskostnaderna med 35 procent under 2022. Det kompenseras till viss del av att matpriserna stigit med 25 procent under samma period, men många jordbrukare har en tuff ekonomisk situation och många lämnar branschen.