De populära och för Solkusten så typiska barerna, eller chiringuitos, som du hittar längst med stränderna uppger att kunderna spenderar mer pengar än någonsin. Besökarna som handlar mer än vanligt kommer ofta från de skandinaviska länderna, Belgien och Nederländerna.  

Den genomsnittliga notan per person har stigit från 25 Euro till 40 på bara ett år. Den stora ökningen beror delvis på de höga priserna som råder i hela världen. Men förklaras också av mer köpstarka besökare med en stor vilja att lägga pengar på barer och restauranger efter pandemin. “Vi ser verkligen att folk vill gå ut och ha kul efter de senaste åren. Oavsett vad som väntar i framtiden,” säger Manuel Villafania som är president för Föreningen för Näringsliv på Stranden. 

Barerna med sina karaktäristiska grillar där de tillagar fisk och skaldjur har verkligen märkt av ett sug efter kroglivet sedan restriktionerna lyftes. Spanjorerna har själva gått ut oftare än tidigare men framförallt är det turister som dragit upp summorna. “Det har kommit färre personer från Storbritannien än normalt men desto fler från Belgien, Nederländerna och Skandinavien. De spenderar ofta mer,” fortsätter Villafania. 

Osäkert inför vintern

Höstmånaderna ser fortsatt lovande ut och prognosen för September och Oktober är ljus. Däremot finns det en oro inför vintermånaderna. “Vi vet om att en lågkonjunktur väntar och känner oss ganska osäkra kring vad som händer efter det,” säger Villafania. 

Hotellsektorn har sett en liknande utveckling men inte fått något ekonomiskt uppsving till följd av de ökade priserna. Antalet besökare har inte gått ned i takt med att rummen blivit dyrare. Men de kraftigt ökande energikostnaderna innebär att hotellen tjänat väldigt lite pengar eller ingenting alls.