Klyftan mellan koalitionspartierna som styr regionen har ökat den senaste tiden och i förra veckan sparkade president Pere Aragonès sin vice president Jordi Puigneró. De båda herrarna är ledare för partierna Esquerra Republicana de Catalunya och Junts per Catalunya som tillsammans styr i Katalonien sedan förra året. 

Vice presidentens avsked var den senaste händelsen under en turbulent period. President Aragonès kände att hans position var hotad efter att Puigneró under en debatt tagit upp möjligheten till en misstroendeförklaring. Innan beslutet togs höll presidenten möten med sina ministrar och sedan med Junts generalsekreterare Jordi Turull. Trots den senaste tidens händelser tror Aragonès på fortsatt samarbete mellan partierna nu när Puigneró är borta. 

“Förtroendet mellan mig och Jordi Puigneró är borta. Han hade inte berättat för mig att han tänkte ta upp frågan om misstroendevotum. På grund av detta har jag valt att avsluta samarbetet med honom. Jag hoppas att Junts hittar en ersättare som kan hjälpa till att stärka styret. Jag hoppas junts stannar i regeringen,” sa han under ett kort framträdande.

Tiden som Esquerra och Junts regerat tillsammans i regionen har varit allt annat är friktionsfri. Båda partier är för självständighet men har svårt att komma överens och även om man hoppas fortsätta samarbetet förbereder sig nu Esquerra på att regera själva.

Aragonès förstår att det inte endast var den förre vice presidenten bland Junts medlemmar som hade tankarna på ett misstroendeförklaring. Han vill nu se att partiets medlemmar tar tydlig ställning “för regeringen eller för oppositionen.” Samtidigt finns en del krav inför framtiden från samarbetspartiet. Bland annat vill man se en tydligare markering mot Madrid och att all dialog med Pedro Sánchez regering ska handla om regionens självbestämmande.

Splittring även inom Junts

Den hårda linjen kring diskussionerna med Sánchez-regeringen delar medlemmar i Junts. Hur hårda katalanerna ska vara i dialogen delar partiet i två läger men man är överens om att självständighet är slutmålet. De vill se en tydlig plan från presidenten på hur Katalonien ska tas ut ur Spanien på sikt. Just nu finns ett förslag från Esquerra som fokuserar mer på självbestämmande och ökad egenkontroll, något som Junts menar är otillräckligt. 

Möjligheten till nyval har diskuterats men i en intervju har Laura Vilagrà, som är regeringsminister, avfärdat den och förklarat att om Junts inte vill fortsätta kommer Esquerra styra på egen hand.  

Oklar framtid

I lördags firade representanter för båda partier femårsdagen av den illegala självständighetsomröstningen som ordnades i Katalonien 2017. När Aragonès talade i parlamentet pratade han om ett enande av självständighetsrörelsen efter den senaste tidens bråk och kontroverser. “Vi måste mötas igen. Hitta tillbaka till det positiva arbetet som vi var enade kring.”

Han fortsatte sedan med att upprepa sin tro på självstyre snarare än självständighet. Huruvida han kan få med Junts på den mjukare linjen är just nu mycket oklart.