Stormen Armand är på väg och tar med sig efterlängtat regn. Nästa vecka kommer det första stora regnvädret för vinterhalvåret att drabba Spanien. Stora mängder väntas falla  främst längs atlantkusten. 

Just nu blåser syd och sydvästliga vindar som får temperaturen att minska mot det spanska fastlandet. Dessa för med sig en kraftig regnmängd där den mesta nederbörden kommer att falla över de centrala och västra delarna av landet samt den södra sidan av Pyrenéerna, enligt Rubén del Campo som är talesperson för det Spaniens meteorologiska institut (Aemet).  

Aemet uppskattar att upp till 300 mm regn kommer att falla under dagarna fram till måndag kväll eller tisdag morgon. Majoriteten kommer falla över Extremadura, södra Castilla y León och sydvästra Galicien. Västra Andalusien kan vänta sig omkring 100 mm och många andra delar av landet kan få mellan 20 och 50 mm. 

“Regnet kommer att bli mycket välkomnat i alla delar av landet som varit drabbade av torka sedan slutet på förra vintern,” sa Del Campo enligt SUR. 

Fortsatt varma nätter

Aemet uppger också att temperaturerna kommer vara fortsatt höga på nätterna för denna årstid men att de på dagarna kan komma att bli lite kallare än vanligt i de hårdast drabbade områdena.

Någon gång mellan idag och imorgon kommer Armand att dra in över den iberiska halvön för att sedan röra sig vidare mot de brittiska öarna.