I dessa tider med hög inflation och en högst osäker börs så har det blivit väldigt svårt att få avkastning på sitt kapital.

Låt oss titta på ett exempel Enligt World Data så var inflationen (year-on-year) 10,8% i juli 2022.

Detta gör att om man arbetade 220 dagar förra året, så behöver man arbeta ca 244 dagar i år för att behålla köpkraften (utan löneökning).

Det betyder även att om man har 1.000.000 på banken så kommer köpkraften vara 892.000 om ett år, om man inte lyckats få någon avkastning.

– Jag blir kontaktad av kunder med just detta dilemma, de behöver placera sina pengar för att de inte ska minska i värde, berättar Jerry Kyrk på Bjurfors Marbella.

Lösningen heter”buy-to-let”!

Det betyder att man köper en bostad i syfte att hyra ut den.

Perfekt område för”buy-to-let”

En sådan bostad ska ligga i ett attraktivt område med en bra säsong året runt, vilket gör Marbella med angränsande kommuner det perfekta området för en sådan investering.

Klassiskt har man sagt att Marbella har tre säsonger, låg- mellan och hög. Men de senaste årens förändringar har gjort att det numera bara har två säsonger (mellan och hög). Marbella har blivit en attraktiv destination året runt. En förklaring till fenomenet är att allt fler arbetar på distans och Marbella har gynnats enormt av denna förändring som i stort skapades av pandemin. Work-from-anywhere har blivit kutym bland många arbetsgivare vilket gör att allt fler arbetstagare från norra Europa har insett att man lika gärna kan sitta i soliga Marbella under vintern. Denna trend har skapat en enorm brist på hyresbostäder, driver upp hyrorna och skapar möjligheter för investerare som vill ha en trygg och stabil investering.

Allt starkare hyresmarknad

Det har rapporterats (av t.ex. 101tv.es) att hotell (fyra- och femstjärniga), fastighetsmäklare, advokater, notarier, arkitekter, dekoratörer, byggare och de flesta tjänstebranscher rapporterar den högsta aktivitetsnivån de någonsin har sett. Detta borgar för vidare mycket stark hyresmarknad. Vissa ägare föredrar att hyra sina fastigheter kortsiktigt på grund av den goda hyresavkastningen på sommaren och för att de också kan använda sitt andra hem under resten av året. Efterfrågan på villor i crème de la crème är särskilt stark och vi ser nu korttidsuthyrning av denna typ av fastighet för 40 000 euro per vecka eller mer. Samtidigt är efterfrågan på långtidsuthyrning fortfarande mycket stark. Familjer från hela Europa, fattar livsavgörande beslut att flytta till denna del av Spanien. De kan nu i de flesta fall arbeta på distans samtidigt som de skickar sina barn till någon av de utmärkta internationella skolorna i Marbella-området.