HÄR PÅ VÅR EGEN AIRBNB har det återigen varit tämligen fullt med sommargäster. Vi har bland annat gästats av ett afghanskt mor- och dotterteam från Bergen i Norge, ett ungt muslimskt par med bäbis i från Belgien, ett kanontrevlig litauiskt par boendes i England, ett ursnyggt modellpar från Paris, flera yngre par från norra Spanien – till gäster från oväntade platser som Jordanien i Mellanöstern (detta nygifta par tog det hela med ro trots att eldflammorna efter sommarens storbrand kom allt närmare och röken låg tjock över vårt hus här i Alhaurin El Grande).

Om man har besökt Málaga flygplats under sommarmånaderna har man slagits av hur mycket turister som varit i omlopp, köerna har varit ringlande långa trots att säkerhetskontroller tycks ha flutit på relativt bra. Personalbrist på flygplatsen har varit ett faktum även här i Spanien. Det har faktiskt känts som om det varit fler turister här än någonsin, men den amatörmässiga bedömningen från min sida sett har visat sig vara helt felaktigt. Så här skriver vi på webben i början av den här månaden:

”Spanien tog emot färre utländskas turister under årets sju första månader jämfört med 2019. Däremot har turisterna spenderat mer pengar. Det visar färska siffror från landets motsvarighet till statistiska centralbyrån INE.

39,3 miljoner turister kom till Spanien under årets sju första månader. Det kan jämföras med 48,1 miljoner för året 2019. Men när det gäller att spendera pengar skiljer sig inte siffrorna så mycket åt.

Turisterna spenderade 47,6 miljarder euro i år jämfört med 52 miljarder euro 2019.

Däremot spenderade årets julibesökare mer än under motsvarande tid 2019.

I juli månad tog Spanien emot 9,1 miljoner turister vilket var 800.000 färre jämfört med 2019. Dessa spenderade 11,87 miljarder euro och det var 17 procent mer jämfört med 2019.

Omräknat till per dag under sin semestervistelse i Spanien var siffran 170 euro. 2019 var det 160 euro.

Flest utländska turister under juli kom från Storbritannien med 1,9 miljoner följt av Frankrike (1,4) och Tyskland (1,1).

25,1 procent av samtliga utländska turister valde Balearerna följt av Katalonien (21,8) och Valenciaregionen (12,4).