Malaga stad har föreslagit en mängd reparationer och renoveringar på de två ikoniska och historiska byggnaderna. Kulturministeriet i regionen har dock gett avslag på alla planer då de vill se en mer övergripande och långsiktig plan för restaureringen. 

På grund av detta har nödvändiga reparationer på den södra muren av Alcazaba inte kunnat utföras. Just nu hålls murväggen upp av plankor och stålvajrar för att den inte ska smula sönder. 

Nu ser det dock ut som att de mest akuta reparationerna kan genomföras under de kommande månaderna. Malagas avdelning för stadsplanering har tagit fram en plan som godkänts av kulturministeriet. Dessa planer kan realiseras i väntan på en mer övergripande plan för de båda monumenten. 

Utöver den södra muren kommer arbete utföras på pergoloriorna i cafeterian, en vägg vid Hazaporten som håller på att kollapsa samt en rad olika väggar i trädgården. 

Annons

När det gäller Gibralfaro handlar det mesta arbetet om avloppen. Framförallt ska avrinningen från huvudleden förbättras då den ofta svämmar över när det regnar.  

Den långa väntan har dragit upp priset på projekten rejält. Kostnaden väntas bli ca 150 000 Euro.