Ett kriminellt nätverk som sägs ha lurat till sig mer än 6 500 euro genom ett “resväskebedrägeri” har stoppats i Spanien. 

Brottslingarna utgav sig för att vara vänner eller familjemedlemmar till offren och skickade ut meddelanden där de bad om pengar för att betala skatt, böter eller skickande av bagage. Enligt rikspolisen påstod de att de fått problem med sin resedokumentation i sista minuten vilket hindrat dem från att resa, men att deras bagage blivit kvar på planet. De bad då om hjälp med att hämta upp bagaget och skickade även med betalningsuppgifter som påstods vara en avgift för att hämta ut det. 

Fyra personer som misstänks vara inblandade har gripits. De ska ha lurat fler än 100 personer runt om i Spanien på pengar. Polisen förklarar att bedragarna frågade efter belopp mellan 500 och 1 500 euro. När betalningen var genomförd var gärningsmännen inte längre kontaktbara. 

OSI, den spanska myndigheten för internetsäkerhet, berättar att de misstänkta hittade information om sina potentiella offer på sociala medier. De delar med sig av några tips för att undvika denna typ av lurendrejeri. 

Annons

Först rekommenderar de att vara aktsam när man interagerar med personer på sociala medier. Om någonting verkar suspekt bör man kontakta personen man pratar med med en annan metod, till exempel att ringa.

Om det visar sig vara en bluff ska man ignorera meddelanden från konton, blocka användaren och anmäla till polisen. Man kan också kontakta företaget man bes betala till direkt – i detta fall flygbolagen – för att verifiera informationen. 

Om man redan drabbats av bedrägeriet?

Om man har blivit bedragen ska man rapportera incidenten till polisen tillsammans med så mycket bevis man kan få fram. Det kan vara konversationer med bedragarna, e-postmeddelanden och telefonnummer. Det är också viktigt att berätta vilken platform kontakten skedde på, till exempel WhatsApp, Facebook eller Instagram. Efter att man anmält ska man snabbt kontakta sin bank för att försöka återfå pengarna.