Vi satt mitt emot varandra efter en nyligen avslutad 18 hålsrunda, kemin var inte på plats. Det var inte så att vi inte gillade varandra, det var bara som att vi var på olika frekvenser. Vi var ju trots allt båda två män i fyrtioårsåldern, vi har barn i ungefär samma åldrar och med liknande bakgrund och intressen. Vi gav varandra uppmuntrande kommentarer under rundan typ ”Bra drive!” snyggt du ”shankade” in järn 7an på tomten på hål 5. Samtalen blev inte så mycket mer än det.

Av Per Grape

Vi hade blivit ihop parade under en golftävling i somras. Det perfekta paret tänkte jag. Jag funderade intensivt på vad det var som gjorde att vi inte ”klickade”. Jag har varit med om det förut där förutsättningarna för vänskap har funnits men aldrig blivit av, utan snarare ett långsamt farväl från start till slut.

I bilen hem efter tävlingen grubblade jag för mig själv, han kanske inte gillade mig? Var det nåt jag sa?

Annons

Efter att ha ältat ett tag, blev jag så illa tvungen att ringa min ”kloka gubbe” (alla borde ha en egen gamling). Jag blir ofta smartare efter att ha vänt mig till honom.

Han började som vanligt med en fråga. Per, kan det vara så att han var avstängd?

Avstängd! frågade jag, ja, jag känner ju dig Per. För det första så är du en ganska känslig kille och för det andra så tar du dig själv på för stort allvar.

Jag reagerade givetvis med en lättkränkt ilska som förvandlas till ett passivt aggressivt läte typ ”äuehh”.

Efter att ha diskuterat det ett tag så kom vi fram till att så var antagligen fallet och att medspelaren antagligen inte ens reflekterade över ”vår” relation utan att känslan låg hos mig.

Påslagen eller avstängd? Jag är påslagen, jag vill vara påslagen och jobbar för att vara det. I min trädgård finns inget Avatarträd, inte heller en kopparkittel som avger ett ”sjungande munk-ljud” inte ens en yogamatta. Men det finns en stol. Jag brukar sitta i den. Mediterandes, i stillhet och andas nästan varje morgon. Den hjälper mig att bli påslagen, lyckligare och mer närvarande. Jag tycker dessutom att jag fattar bättre beslut och frun hävdar att jag blir snyggare av det.

Påslagen. Att ta plats i sin kropp. Bli stadig som en ek. Trygg med sig själv och närvarande.

Det är då som jag oftast hamnar på rätt frekvens med människor jag möter. En bra kemi så att säga.

Vi lägger på luren. Jag reflekterar över mitt möte med golfaren.

Just inför denna runda hoppade jag över min morgonrutin med att sitta i stolen. Tanken slår mig att min medspelare kanske gjorde solhälsningar, badade isbad eller lett en yogakurs innan vår runda och att det var jag som var avstängd och han i nåt slags Zen mode. Det är verkligen en färskvara, närvaro alltså.

Note to self: Prioritera din morgonstund i stolen för 511.e gången. Suave

Per Grape är en entreprenör som driver mäklarföretaget Hostedby i Marbella/Fuengirola och leder idag kurser inom personlig utveckling på spanska solkusten. Han bor i Spanien tillsammans med sin fru, deras fyra barn och hunden Sandy. I år kämpar han om sin överlevnad i TV-realityserien Robinson Följ honom på Instagram och hans blogg på Muchachos.eu