Att jobba med sig själv är initialt tungt och känslosamt, men också en befrielse när man själv känner förändringen. Från och med nu är ditt eget val helt avgörande.

Lifecoach Sarah Åberg sarah.aberg@levereramera.eu

Vi matas sedan barnsben att vi skall agera och bete oss på ett visst sätt. Som vuxna sitter vi ofta fast i ett invant beteende som vi tror är hur vi är som person. Har du någonsin tänk på om du är som du är på grund av att du är fostrad så eller om du agerar på ett visst sätt för att du själv valt det? Från och med nu är ditt eget val helt avgörande. Att börja fatta beslut grundande i vad du själv tycker och tänker. Förmodligen olikt från hur du tidigare agerat då man ofta tänker på alla andra före sig själv. Men tro mig, mår du bra så mår andra runt omkring dig också bra. Likt en bil som behöver en service behöver också vi människor att lära oss att stanna upp och fundera varför och hur vi agerar som vi gör. Vi behöver genomgå en versionsförändring i vår egen person. Detta kommer också speglas tillbaka i hur vi ser på saker. Allt kommer tydliggöras på ett nytt sätt.

Hur ser vi då på vår omvärld?

Han grannen där borta, chefen som alltid är sur, flickan i fönstret som bara röker, pojken med fotbollen. Listan kan göras lång. Vi funderar och dömer för lätt. Andra funderar och dömer dig på samma sätt. Vad sägs om dig bakom kulisserna? Vad säger du om andra?

Det är oerhört lätt att skylla saker som inte fallit ut bra på andra. Det var chefens fel, det var grannens, det var hans eller hennes fel. Eller så var det ditt fel. Helt ointressant om du frågar mig. Vi behöver inte skuldbelägga vare sig andra eller oss själva. Vi kan däremot lära oss att tolka alla liknande situationer ur ett helt nytt perspektiv och därmed förändras också vår uppfattning om hela situationen. Lär dig uppmärksamma och bemöt situationer i rent konstaterande. Det är otroligt befriande när man släpper detta. Dessutom blir man också mer handlingskraftig då man fokuserar på lösning i stället för att grotta ner sig i diskussioner som oftast inte leder någonvart. Känns inte detta mer hälsosamt?

Alla har en historia att berätta

Alla människor har varit med om något som har förändrat dem. Döm därför aldrig en person efter kapitlet du kom in personens liv. Lyssna inte till skvaller och döm inte ansiktet på gatan.

I ett samhälle som idag ställer hårdare krav än någonsin, kan det vara svårt att leva upp till sig själv. Vi människor är otroligt duktiga på att slå hårt på oss själva, känna in för mycket kring vad andra tycker och därmed fatta beslut som inte egentligen ligger i linje för vad vi innerst inne vill och tycker. Detta kan komma att leda till ohälsosamma effekter där ditt eget jag inte längre finns. Därmed försvinner också din person och kvar finns ett skal utan innehåll. Det viktigaste i ditt liv är du och jag vill gärna hjälpa dig, ung som gammal, kvinna som man att lära dig att förstå dig på dig själv.

Dina egna tankar och ditt sätt att se på din omgivning kommer spegla sig tillbaka till dig själv. När man lär sig att se sin egen påverkan på sin omvärld förändras den och allt har egentligen bara med dig själv att göra och din syn på den. Inget runt dig har egentligen förändrats förutom just dig själv.

Versionsförnyelse är enbart positivt och leder till insikter som skapar välmående för din egen person.

Bryta mönster

Mina tips är att lär dig bryta mönster, bli mer medveten om dina val du gör. Välj av hjärta. Våga säga nej och viktigast av allt omge dig bara av människor som får dig att blomstra. Stå upp för dig själv i alla lägen och avsluta relationer som du vet inte ger dig näring.

Lär känna dig själv

Jag önskar coacha dig till mentalt välmående. Till att ge dig insikter och förståelse kring din omvärld. Men framför allt att du skall lära känna dig själv och vad du själv bidrar med till omvärlden. Låt oss blomma ut och bli den bästa versionen av oss själva. Låt oss uppmärksamma oss själva och våga ändra beteende som vi själva tidigare inte insett, för att öka vårt eget välmående.