Flera kommuner höjer skatten efter att mervärdeskatten vid försäljning förändrades hösten 2021. För flera kommuner är det viktigt att behålla inkomster.
Det var förra året som Författningsdomstolen (Tribunal Constitucional) beslutade om att upphäva dåvarande Plusvalía, som var en kommunal värdestegringsskatt vid försäljning.
Det ledde till att skattedepartementet införde en ny modell med två uträkningsmetoder att välja mellan – det aktuella taxeringsvärdet på själva tomtvärdet eller prisutvecklingen från när bostaden köptes till den såldes. Den nya modellen trädde i kraft 10 november 2021.
Den omarbetade värdestegringsskatten skulle bli mer rättvis och ge en korrekt taxering av fastighetsvärdet.
När Författningsdomstolen rev upp värderingsskatten i sin dåvarande form kom det kritik från kommunerna eftersom det var den nästa största inkomstkällan efter fastighetsskatten. Enbart i Málagaprovinsen drog de 103 kommunerna in 170 miljoner euro på Plusvalía-skatten 2019.
Med den omarbetade värdestegringsskatten fick kommunerna ett manöverutrymme på mellan 15 till 30 procent på skattesatsen.
För att trygga inkomsterna till den kommunala kassakistan höjer Mijas, Vélez Málaga, Rincón de la Victoria och Coín skatten till maxtaket. Kommuner som Marbella, Nerja och Alhaurín de la Torre höjer också värdestegringsskatten, visar en genomgång som Diario SUR låtit göra i de 18 största kommunerna i provinsen som har över 15.000 invånare.
Det finns kommuner som inte ökar skattesatsen eftersom den redan är hög. Det gäller Málaga (29%), Antequera och Torremolinos (28%), Benalmádena (27,5%), Cártama och Alhaurín el Grande (27%) samt Fuengirola och Torrox (25%) medan Estepona och Ronda står kvar med 20 procent.
Författningsdomstolen upphävde den tidigare skattesatsen då man menade att beräkningsmetoden var olaglig. Det fanns exempel på säljare som var tvungna att betala skatten trots att de inte hade gjort någon vinst på försäljningen.