Ett mindre antal hotell på den spanska solkusten än normalt uppger att de tänker stänga igen sin verksamhet under den kommande lågsäsongen. Många av de som ändå tillfälligt tänker slå igen portarna kommer att använda tiden till att renovera sina lokaler. 

Enligt nya siffror från Aehcos, en hotellorganisation på solkusten, kommer 92 procent av områdets hotell förbli öppna även under vinterhalvåret denna säsong. Vilket betyder att siffran är två procent högre än förra året. 

Javier Hernández, som är vice president på Aehcos, hävdar att de som fortfarande tänker stänga för lågsäsongen gör det av olika anledningar. Vissa gör det av ekonomiska skäl. Osäkerhet kring inflationen i Spanien samt i många av de marknader som är viktiga för regionen, till exempel Storbritannien och Tyskland, är avgörande faktorer. Dessutom spelar ökande priser på energi och varor en stor roll medan många försöker hämta igen förluster sedan pandemin. 

Samtidigt finns det många som välkomnar lågsäsongen som en chans att förbättra sin service och sitt utbud. Hernández uppgav att nästan var tredje hotell som kommer hålla stängt kommer använda tiden till renoveringar och förbättringar så att de kan hålla en högre standard nästa år. 

Bland dessa hittar vi några av solkustens mest framstående hotell. Till exempel kommer Los Monteros utanför Marbella och Best Tritón nära Torremolinos båda att undergå totalrenoveringar under de kommande månaderna.

Aehcos har sagt att Marbella kommer att se flest stängningar under lågsäsongen tätt följt av Torremolinos och Rincón de la Victoria. Dessutom kommer en del hotell i centrala Malaga och i Benalmádena att vara tillfälligt stängda. 

Organisationen uppger att de flesta stänger för att renovera och förbättra och att de flesta kommer att slå upp sina portar igen under våren 2023. Vissa kommer dock behöva hålla stängt till nästa sommar. 

 

Javier Hernández betonar vikten av att regionens hotell håller sig moderna och att de hela tiden förbättrar sig. Han hoppas att många av solkustens hotell ska kunna uppgraderas från tre till fyra stjärnor under de kommande åren.