Trots en glädjande utveckling uppmanas befolkningen i regionen till stor försiktighet på grund av den extrema värmen och torkan. 

Andalusien har inte drabbats av några större skogsbränder så här långt denna sommar. Så här långt har eldar spridit sig över 1 326 hektar, vilket är strax över 20 procent av genomsnittsarealen som brunnit årligen det senaste årtiondet. 

I tisdags belystes detta faktum av regionrådet Antonio Sanz som hyllade de 4 500 personer som utgör regionens skyddsenhet mot skogsbränder, Plan Infoca. Trots denna positiva nyhet varnade Sanz för en extrem brandrisk till följd av de höga temperaturerna och torka i regionens bergsområden. 

Enligt Sanz har Plan Infoca utfört 505 aktioner denna sommar. Med glädje tillkännagav han att endast 1 326 hektar har drabbats denna sommar, klart mindre än genomsnittet de senaste tio åren som ligger på nästan 6 000.

Annons

Han uppmanade befolkningen att vara väldigt vaksamma och rapportera situationer med brandrisk för att hålla i den positiva trenden. 

“Nästan hela Andalusien befinner sig i en situation med hög risk för skogsbränder”, sade han och förklarade vidare att “de höga temperaturerna vi ser i dessa dagar, särskilt på nätterna, hindrar vegetationen att uppta vätska, vilket ökar torkan i bergsområdena”.

Han påminde om att det är förbjudet att grilla vid skogsområden, att elda upp jordbruksavfall, köra motordrivna fordon i skogsområden, kasta cigarettfimpar på marken och att tälta i områden man inte har behörighet för.