Vad betyder egentligen ”grit”? Tänkte vi kunde fördjupa oss

lite i modeordet framför andra som varje dag dyker upp vid

kaffekopparna när jag pratat färdigt vid en konferens. ”Grit.”

Mitt namn är Linda Hammarstrand och jag
är föreläsare, författare och inspiratör inom
ledarskap & företagskultur. Jag kommer dela
mina tankar och skriva för Svenska Magasinet
framöver. Kontakta gärna mig på: linda@
cultureacademy.se

Man måste ha det, säger jag. Men vad menar jag?

 

Annons

Grit betyder, enligt mig, beslutsamhet och mod. En mer akademisk förklaring bottnar i att det är främst under tuffa förhållanden man behöver sin ”grit” men jag menar det är ett onödigt resonemang. Varken beslutsamhet eller mod är speciellt svåra att visa när allt rullar medsols. Beslutsamhet och mod förutsätter faktiskt svårigheter.

Och svårigheter finns. Alltid. Och de är till och med önskvärda. Faktum är att du inte skulle vilja ha ett liv utan svårigheter, det är när du övervinner dem du finner mening och upplever stolthet och går och lägger dig nöjd med din dag. Utan problem skulle du dö av tristess.

Mod är något annat. Det förutsätter rädsla. Det går helt enkelt inte att vara modig, om man inte är rädd. Eller hur? Det är ju när vi gör något trots att vi har hjärtat i halsgropen som vi gör något modigt. Brandmannen som för 100:e gången går in i ett brinnande hus ser inte sig själv som modig. Han eller hon är då lugn och full av kunskap och inte rädd att något ska hända, för då hade han eller hon stannat utanför. Men du är modig, när du övervinner din rädsla oavsett hur befogad den är.

Beslutsamhet och mod. Det är ”grit” och det mår vi bra av. Det utvecklar oss och tar oss mot målet, och det är eftersträvansvärt eftersom det ibland är tungt. Den mer undflyende passiviteten ligger alltid och lurar, redo att ge oss argument för att låta bli. Som alla våra känslor är den säkert evolutionär (alltså en konsekvens av livet på savannen för länge sedan) men jag har ärligt talat svårt att se uppsidorna.

Visst, det var de fega bland oss som inte gick ut och undersökte om det verkligen var en tiger utanför grottan och därmed oftare kunde överleva och fortplanta sina gener – men det var de modiga som gav sig iväg och hittade de nya vattenhålen. Det var de beslutsamma som vandrade vidare när det första man kom fram till var torrt. Beslutsamhet och mod har tagit oss dit vi är idag och du har allt att vinna på att ”gritta” mer. Grit är ihärdighet och det får dig att aldrig stanna halvvägs! Det vi tränar på blir vi bra på och det vill hjärnan göra mer av och här väcks passionen till liv.