Nu kommer de första tecknen på en viss avmattning av svenskars bostadsköp i Spanien. Under det andra kvartalet var det stark utländsk aktivitet på den spanska bostadsmarknaden. Däremot minskade svenskarnas köp kraftigt.

Sverige halkar ner fyra placeringar på listan över de största utländska köpgrupperna. Det visar spansk mäklarstatistik från inskrivningsmyndigheten Registradores som Bjurfors Utland hänvisar till i ett pressmeddelande.

Rent generellt är bostadsmarknaden i Spanien glödhet. Under andra kvartalet gjordes det 163.909 transaktioner fördelat på ny- och begagnatmarknaden. Det är bara 0,2 procent färre jämfört med första kvartalet vilket gör andra kvartalet till det näst starkaste sedan 2008.

Antalet utländska köp ökade kraftigt (+11,1 procent) och nådde den högsta nivån på tio år.

Annons

Däremot visar de svenska köpen en brant nedgång och backar med 15,7 procent till 1.033 stycken. Av de utländska köpen stod svenskar för 4,3 procent (tidigare 5,8 procent).

Det gör att Sverige faller från femte till nionde plats över de största utländska köpgrupperna i Spanien, omsprungna av Belgien, Rumänien, Nederländerna och Italien.

– Det är en tydlig avmattning, så få spekulanter som vi har haft den här sommaren tror jag inte vi har sett på 5-6 år. Högre räntor och en svagare krona påverkar, men även den prisnedgång vi haft i Sverige spelar in eftersom en försäljning är ett av de vanligaste sätten att finansiera utlandsköpet på, säger Fredrik Kullman, vd Bjurfors Utland.

Läs mer: Nybyggnationen ökar

Priserna i Spanien steg med 2,4 procent i andra kvartalet. På årsbasis var uppgången 7,4 procent. I kända svenskområden var det också uppåt; Alicante (+4,4 procent), Málaga (+3,6 procent) Teneriffa (+2,5 procent), Mallorca (+1,5 procent).

Största utländska fastighetsköpare i Spanien, andra kvartalet 2022

Storbritannien (9,77 %)

Tyskland (9,07 %)

Frankrike (6,61 %)

Marocko (4,93 %)

Belgien (4,89 %)

Rumänien (4,85 %)

Nederländerna (4,80 %)

Italien (4,57 %)

Sverige (4,30 %)

Polen (3,14 %)