Spanien är ett av länderna som säger nej när EU-kommissionen vill se kärnkraft och naturgas som hållbara energislag i den så kallade taxonomin för gröna investeringar. Det är meningslöst och sänder fel signaler för EU:s energiomställning som helhet, säger landets vice regeringschef och minister för departementet för ekologisk omställning, Teresa Ribera.

Det är Financial Times som citerar uppgifter om att EU-kommissionen ger grönt ljus till kärnkraft och naturgas som hållbara energislag. I första hand ska det ses som en övergångslösning i skiftet från fossilt till grönt.

Naturgas ska få tio år och kärnkraften dubbelt så lång tid i taxonomin med statusen hållbar investering. Det finns andra villkor som för kärnkraft ska gälla att det måste finnas en säker förvaring av avfallet.

EU:s gröna taxonomi är ett slags verktyg för att kolla om investeringar är miljö- och klimatvänliga.

-Vi anser inte att detta är gröna eller hållbara energier, säger Teresa Ribera. Att tillåta kärnkraft och naturgas som en del av den europeiska gröna taxonomin skulle vara ett steg bakåt.

Spanien medger att både kärnkraft och naturgas har en roll att spela under övergången men med begränsad i tid. Det är anledningen till att de borde behandlas separat och inte som gröna energier.

EU:s 27 medlemsländer har 13 däribland Spanien och Sverige egna kärnkraftverk. Här är antalet reaktorer och hur många terawattimmar (TWh) som produceras:
Sverige: 7 reaktorer, 64,4 TWh
Spanien: 7 reaktorer, 55,9 TWh
Källor: FN:s atomenergiorgan (IAEA), World Nuclear Association (WNA).

(Foto: Consejo de Seguridad Nuclear)
Professor: Spanien har valt fel väg i energipolitiken