La cabra malagueña, getostar från Málaga har blivit några av provinsens största gastronomiska skatter.
När World Cheese Awards senaste helgen avgjordes i Bern i Schweiz blev det nästan 20 medaljer inklusive ett superguld, ett pris reserverat endast för de 51 bästa ostarna i världen.
Getostproducenter i Antequera, Coín, Colmenar, Alhaurín El Grande och Cajiz kan sträcka på sig efter de utmärkta resultaten vid tävlingen där totalt 5 000 ostar från 40 länder tävlade.
Nästan alla prisbelönta ostar är helt eller delvis gjorda av getmjölk från Málaga även om det finns några blandade med fårmjölk. Ostarna kan köpas i större shoppingvaruhus på Solkusten eller direkt från nätbutikerna hos de fem ostmejerierna i provinsen som har vunnit totalt 18 medaljer: 4 brons, 10 silver, 3 guld plus ett superguld.
Superguld
Den högst rankade osten var ”el curado emborrizado” från ”Montes de Málaga’ (Colmenar) som produceras av kooperativet AGAMMASUR som vann Super Gold, tävlingens högsta utmärkelse.
Tillverkad av pastöriserad mjölk från Málagas egen getras och lagrad i 150 till 180 dagar. Det har blivit en av de mest prisbelönta ostarna under det senaste decenniet som Svenska Magasinet tidigare har skrivit om. Den kan köpas från 13,55 euro.

”Semicurado” getost med timjan, ”La Hortelana”, ”El Pinsapo” och ”Flor del Torcal” tog guldmedaljer.
Guld
En ”semicurado” getost med timjan, ”La Hortelana” (Coín) tog guld.
AGAMMASUR vann guld med en mellanlagrad ost med namnet ”El Pinsapo”, lagrad i 35 till 60 dagar.
Det tredje guldmedaljen som gick till Málagaprovinsen var ”Flor del Torcal” från producenten El Pastor del Torcal i Antequera.


















