Med två mycket nära förknippade, traditionella och populära högtider börjar november månad i Spanien: Alla helgons dag och Alla själars dag.
Av Elvira Herrador Qyuero (Översättning: Mona Lidman Valdemarsson)
Den 1 november: Alla helgons dag (Día de Todos los Santos)
I Spanien är det en nationell helgdag – nästan allt är stängt och folk arbetar vanligtvis inte.
Högtiden har sitt ursprung i mitten av 800-talet med påven Gregorius IV, för att hedra alla helgon, även de som inte är kanoniserade eller kända.
Traditionellt besöker många människor kyrkogårdarna för att städa gravarna och lägga blommor under denna dag eller dagarna före.
Det är en dag som ofta tillbringas med familjen, eftersom vi minns släktingar, vänner och nära personer som har gått bort.
Kyrkogårdarna fylls med blommor och färger – det är den tiden på året då det säljs mest blommor.
En scen som återskapar detta kan ses i Pedro Almodóvars film “Volver”.
Den 2 november: Alla själars dag (Conmemoración de los Fieles Difuntos)
Firandet av Alla själars dag är en dag av minnen och en blick mot det förflutna, fylld av vemod. Det är en av de mest känslosamma dagarna i den spanska kalendern.
Spanjorerna minns sina bortgångna nära och kära med stor respekt och kärlek, och de katolska troende ber för deras eviga vila.
Med denna högtid stärks familjebanden, och vi hedrar våra familjers arv.
Traditionella sötsaker för Alla helgons dag

Buñuelos de viento och Huesos de santo.
Dessa dagar har också sin egen smak, eftersom det är tiden då man njuter av typiska bakverk som buñuelos de viento (vindbollar) och huesos de santo (helgonben).
Buñuelos de viento:
Det är känt att detta bakverk fanns redan före 1600-talet. Det är en typ av friterad deg fylld med kräm, choklad eller grädde. De har också en gammal symbolisk betydelse – enligt legenden befrias en själ från skärselden för varje buñuelo man äter.
Huesos de santo:
Dessa sötsaker är gjorda av marsipandeg i avlång form och representerar de dödas ben.
¡Feliz día de Todos los Santos!











