Att Spanien är ett av världens mest turistheta länder och har en liten export till USA gör att Spanien inte påverkas i någon högre grad när Trump hotar med tullar.
EU är Spaniens främsta marknad för export. Av det skälet är Spanien ganska motståndskraftigt med tanke på den globala osäkerhet som utlösts av tullkrig och geopolitiska spänningar. Andelen av Spaniens totala export till USA är cirka 4,5 procent vilket kan jämföras med EU-genomsnittet 8 procent.
Det kan liknas vid en defensiv sköld. Indirekt kan det bli konsekvenser och Spanien påverkas när det sker en avmattning för andra länders ekonomi på grund av tullkriget.
Under 2024 uppgick Spaniens totala export av varor och tjänster till USA till 18,1 miljarder euro och importen från USA till 28,1 miljarder euro.
Spanien redovisade ett underskott i handelsbalansen med USA – skillnaden mellan export och import – som var på tio miljarder euro 2024.
Underskottet ökade med sju procent under Biden-administrationens sista år, enligt uppgifter som publicerades av Handelsdepartementet.
Det är EU som är Spaniens främsta marknad. Här redovisade Spanien för fjortonde året i rad ett överskott i handelsbalansen på 30,29 miljarder euro.
Frankrike, Portugal, Storbritannien och Italien är de länder som Spanien exporterar mer till än vad de importerar ifrån.
Exporten till länder utanför EU stod för 41,9 procent av Spaniens totala export. Det gäller främst till länder som Storbritannien, Marocko, Turkiet, Schweiz, Mexiko och Japan.
När genomsnittet för BNP-tillväxt bland EU-länderna ifjol låg på blygsamma 0,7 procent utklassade Spanien andra stora ekonomier med att visa utmärkta siffror på 3,2 procent. Och ekonomin lär fortsätta växa i Spanien även 2025.
OECD höjde nyligen prognosen för 2025 för Spanien med 0,3 procentenheter till 2,6 procent BNP-tillväxt. Det gör Spanien till landet med högst tillväxt och 1,6 procentenheter över genomsnittet i euroområdet och hela 2,2 procentenheter högre än Tyskland.
Den spanska regeringschefen Pedro Sánchez sträcker på sig och upprepar ständigt hur bra det går med honom och PSOE vid rodret.
Men vad ligger bakom Spaniens ekonomiska tillväxt medan andra länder upplever kriser? Spanien har fortsatt en mycket stark tillväxt inom turism och har fått mest pengar från EU:s stöd- och hjälpfonder som hjälper till. Det har en positiv inverkan på investeringar och konsumtion, av det skälet är vi optimistiska, säger OECD.
Ekonomiska analytiker är överens. Så länge inte en ”jordbävning” slår sönder turismen kommer läget att vara hanterbart för Spanien. Pratet om turismfobi och att katalaner riktar leksakspistoler och spruta vatten på utländska turister i Barcelona skrämmer inte.
2024 var ett historiskt år med nära 94 miljoner turister. Omsättningen ökade med 16 procent till 126 miljarder euro, en siffra som vi tidigare aldrig skådat
Konsumtion, turism och tjänstesektorn driver den spanska ekonomin framåt. En röd lampa tändes i februari när tillverkningsindustrin (som står för 11 procent av ekonomin) visade en nedgång för första gången på mer än ett år. Var det tillfälligt? Det återstår att se. Men Spanien måste öka på området.
Det finns ett 20-procentmål för tillverkningsindustrin som EU-kommissionen fastställt där Tyskland har 19 procent. Vilket gör att Tyskland förlorar mer än Spanien vid eventuella tullar. Spaniens svaghet har blivit dess styrka.
Bra siffror för Spanien trots allt. Men en sak bekymrar. Landet har inga starka statsfinanser.
Men ökade försvarsanslag och krav på upprustning, även om regeringschefen Pedro Sánchez vägrar ta det ordet i sin mun, gör läget komplicerat i Spanien.
Spanien är inte ensamma. Frankrike, Italien och Storbritannien är högt belånade. Sánchez ropar som vanligt efter mer EU-pengar. I dagsläget tyder det mesta på att Spanien måste låna pengar för upprustningen av försvaret. Ytterligare belåning skulle kunna leda till att Spaniens kreditvärdighet äventyras.
Spanien är tvungna till upplåning. I annat fall kan de bli tvungna att genomföra impopulära nedskärningar på andra områden som social välfärd. Men det har regeringschefen Pedro Sánchez lovat vice regeringschefen Yolanda Díaz. Hon vill å sin sida precis som partialliansen hon företräder, Sumar, att Spanien lämnar Nato bums.
Komplicerat läge? Verkligen.